8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Cosmo Party ar Crystral Sound System meitenēm

 

crystral_645

Kā jūs izlēmāt nodarboties ar miksēšanu?

Antara: 2005.gadā sākām vadīt raidījumu interneta radio stacijā par regeju. Mūs aizrāva regeja kultūra un vēlējāmies par to pastāstīt citiem. Taču interneta radio ir ļoti ierobežots medijs un mēs gribējām veidot tiešāku kontaktu ar auditoriju. Nopirkām savus pirmos pleijerus un sākām spēlēt mazās ballītēs. Pēdējā laikā miksējam gan Latvijas, gan ārzemju publikai, turklāt cilvēku skaits ballītēs nav no mazajiem.

Parasti pie DJ pults redzam stiprā dzimuma pārstāvjus. Vai jums, meitenēm, ir viegli konkurēt ar puišiem – dīdžejiem?

Antara: Puiši ar mums nevar konkurēt! Tas, ka esam meitenes, veido ļoti lielu pievienoto vērtību. Galu galā – pārsvarā visi dīdžeji ir puiši. Mēs, būdamas meitenes, spējam nospēlēt tehniski labi un iekļaut jaunākās mūzikas aktualitātes, tas veido lielisku kombināciju. Sākumā citi dīdžeji skatījās uz mums ar zināmu skepsi, jo viņi nezināja, uz ko esam spējīgas. Tagad cilvēki vērtē tikai mūsu spēlēto mūziku.

Vai spēlējot bieži sanāk iepazīties ar puišiem?

Antara: Bieži vien puišiem ir bail vai neērti nākt klāt un uzrunāt. Iespējams, radies iespaids, ka cilvēki pie DJ pults ir pārāk neaizsniedzami.

Lady Krii: Ja puiši ballītēs tā pavairāk iedzer, tad gan nāk klāt iepazīties!

Antara: Būtībā jau mēs nākam uz ballītēm spēlēt mūziku, nevis iepazīties ar puišiem. Tāpēc koncentrējamies uz miksēšanu.

Jūs esat spēlējušas arī Jamaikā – regeja dzimtenē. Kā jūs tur uzņēma?

Antara: Pirms brauciena mums bija nedaudz bail. Mēs, divas eiropietes, braucām uz Jamaiku spēlēt regeju… Domājām, ka nekas labs tur nevar sanākt.

Lady Krii: Jā, sākumā tiešām sajūta bija jocīga. Ja tumšādains cilvēks atbrauktu uz Latviju spēlēt šlāgeri, visticamāk, viņu šeit neuzņemtu ar lielu prieku. Baidījāmies, ka mums Jamaikā ies līdzīgi.

Antara: Tomēr viss izvērtās pavisam citādāk un Jamaikā mūs uzņēma kā savējās. Sajūta spēlējot bija fantastiska, un tajā pašā laikā – mazliet sirreāla. Mēs spēlējām un visi dredainie rastamani zālē dejoja! Vienā brīdī gribējās sev iekniebt, lai saprastu, vai tas nav tikai sapnis. Vispār jāsaka, ka ārzemēs dīdžejus uzņem labāk kā Latvijā. Cilvēki citās valstīs ir zinošāki par visiem mūzikas jaunumiem. Rietumeiropas ballītēs redzam, ka cilvēki jau ir informēti par to, kas skan. Viņi izbauda mūziku, ko mēs spēlējam, nevis cenšas saprast un izskaitļot, kas tas vispār ir.

Pastāstiet par labāko ballīti, kurā jūs esat spēlējušas!

Antara: Man atmiņā palikusi kāda ballīte, kas norisinājās Kolumbijā, Dienvidamerikā. Tā notika naktī, milzīgā apakšzemes autostāvvietā, ar vairākiem tūkstošiem apmeklētāju. Kolumbijā mēs varējām spēlēt pilnīgi visu, ko vien vēlējāmies, un cilvēki bija sajūsmā!

Lady Krii: Viena no ievērojamākām ballītēm Latvijā bija šī gada Positivus festivāls. Tajā mēs uzstājāmies uz Red Bull Music Academy skatuves. Lai gan spēlējām pēcpusdienā un visi bija tikko pamodušies, mums izdevās panākt, ka skatuves priekšā cilvēku bija daudz un visi dejoja!

Ko jums devusi šī nodarbošanās?

Antara: Pēdējos gados, kopš nodarbojamies ar miksēšanu, esam guvušas lieliskas emocijas, jaunus draugus un neaizmirstamus ceļojumus… Piemēram, aizbraukt uz citu valsti spēlēt mūziku nav tāpat kā aizbraukt uz kūrortu vienkārši atpūsties. Vispār ir bijis ļoti daudz neaizmirstamu brīžu un pasākumu. Turklāt apziņa, ka mūsu sniegtās emocijas cilvēkiem ir vajadzīgas, ir nenovērtējama.

Lady Krii: Jā, tā ir sava veida misijas apziņa. Ar savu nodarbošanos mēs sniedzam cilvēkiem prieku un labu iespēju izklaidēties.

Ko jūs varētu ieteikt tām Cosmo lasītājām, kuras vēlētos iemācīties miksēt mūziku?

Antara: Ja tev ir sajūta, ka gribi spēlēt, nekādi ieteikumi nav vajadzīgi – vienkārši ir jāmēģina! Šo vēlmi ir jāizjūt, nevis jāiemācās kādā skolā.

Lady Krii: Sākumā vajag veidot savu mūzikas kolekciju. Tad jādomā, vai gribi šo kolekciju atrādīt arī citiem.

Antara: Tāpat ir nepieciešama arī pareizā motivācija. Nevajag mācīties miksēt tikai tāpēc, ka tas ir stilīgi. Taču, ja jūti, ka vari sniegt cilvēkiem vajadzīgās emocijas un mūziku, tad tikai uz priekšu!

crystral1_645

Crystral Sound System – meiteņu duets, kuras vari redzēt pie DJ pults viskarstākajās tropu noskaņas ballītēs.  Dīdžejmeitenes spēlē Jamaikas dancehall un regeja inspirētus mashup, kā arī elektroniskās mūzikas setus, praktiski katru nedēļas nogali nodrošinot tropisku basu vibrācijas kādā no klubiem vai festivāliem.

Crystral Sound System meitenes Antara un Lady Krii ar regeja kultūras popularizēšanu nodarbojas kopš 2005. gada, ar to saprotot ne tikai regulāras uzstāšanās, bet arī raidījumu Stereosala radio SWH, Jamaikas mūzikas pasākumu sērijas “Riga Goes Ragga” organizēšanu dažādos Latvijas klubos un regeja kultūras vēstniecību internetā. Meiteņu dueta mājaslapa: http://www.crystral.lv/.

DJ apvienība paguvusi uzstāties Latvijā un citur pasaulē, tajā skaitā arī Jamaikā un Kolumbijā. Jamaikā gūta vietējās publikas un DJ-u atzinība par lielisku sniegumu, kā arī ierakstītas vairākas dziesmas un džingli ar vietējo "ragga-muffinu" piedalīšanos. Kā lielākie pasākumi ar "Crystral Sound System" piedalīšanos minami "Dance Summit", "Baltic Graffiti Festival", "Ride It Winter Jam", "Fontaine Festival", "Kite Party", "Moonligt Party", "Positivus Festival", "Baltic Beach Party".

Ar Crystral Sound System sarunājās Ance Siliņa

Foto: Andrejs Savostins

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.