Drēgnos rudens vakaros nekas tā nesasilda kā mājās gatavotu saldumu smarža, kas vijas no virtuves un saliedē visus mājiniekus. Siltas karameļu konfektes un aromātiski kārtainās mīklas kanēļa cepumi ir ātri un vienkārši pagatavojami našķi, kurus vari gatavot arī kopā ar bērniem.
KARAMEĻU KONFEKTES
Pagatavošanas laiks: 30 min.; Porcija sešiem cilvēkiem.
Nepieciešams:
Karamelei:
- Cukurs – 180 g
- Saldais krējums – 100 g
- Sviests – 80 g
Pildījums:
- Rupji sasmalcinātas piparkūkas – 2 ēdamk.
- Pilngraudu auzu pārslas – 1 ēdamk.
- Sezama sēklas – 1 ēdamk.
- Magoņu sēklas – 1 ēdamk.
- Žāvētas dzērvenes – 1 ēdamk.
- Rozīnes – 1 ēdamk.
- Kokosa skaidiņas – 1 ēdamk.
Papildus nepieciešams cepamais papīrs vai folija – 20 gab. (10 x 10 kvadrātiņi)
Pagatavošana:
- Pannā ieber cukuru un kausē, līdz tas izkusis zeltaini brūns. Cukuru nedrīkst sadedzināt, tad konfektes sanāks rūgtas.
- Kad cukurs izkusis, pievieno sviestu un samaisi visu kopā.
- Pielej klāt saldo krējumu un savāri viendabīgā karamelē.
- Sajauc kopā visas pildījuma sastāvdaļas un pievieno karamelei. Visu kārtīgi samaisa.
- Sagatavo papīrīšus, uz kuriem uzlikt konfektes.
- Kamēr masa vēl silta, to pa vienai ēdamkarotei liec uz papīrīšiem un satin kā konfektes.
- Atdzesē un baudi kārumus.
Atceries:
Izmanto tikai papīru, foliju vai plēvi, kas nepielīp un nesakūst siltumā.
KĀRTAINĀS MĪKLAS KANĒĻA CEPUMI
Pagatavošanas laiks: 25 min.; porcija vienam cilvēkam.
Nepieciešams:
- Bezrauga kārtainā mīkla – 200 g
- Olas dzeltenumi – 2 gab.
- Malts kanēlis – 2,5 ēdamk.
- Medus – 2 ēdamk.
- Milti – sauja
Pagatavošana:
- Kārtaino mīklu pagatavo pats vai izmanto jau gatavu – saldētu vai Rimi kulinārijā iegādātu svaigo mīklu.
- Uzber uz galda nedaudz miltus un uzliec mīklu. Pa virsu uzber vēl miltus, lai mīkla nelīp, kad to izrullē.
- Kad mīkla izrullēta, tās virsu nosmērē ar olu dzeltenumu.
- Pusi mīklas pārlej ar medu un pārkaisi ar kanēli.
- Mīklu cieši sarullē garā, tievā rullītī.
- Sagriez aptuveni 1,5 cm garos gabaliņos un liec uz ietaukotas cepešpannas.
- Sakarsē krāsni līdz 180 °C.
- Cep 15 – 20 minūtes.
Aikāgaršo padoms!
Izmēģini uzcept cepumus ar burkānu, biezpiena, rozīņu vai pat ķirbju pildījumu!
Receptes piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs.