16 C
Rīga
piektdien, augusts 14, 2020

Piparmētru sīrups ziemai – derēs desertiem un garšos pie tējas

 

Green fresh mint on the wooden table, selective focus by Cristina Perciuleac on 500px.com

Šovasar piparmētras dārzā saaugušas kā mežs. Laiku pa laikam nogriežu, sasienu buntēs un kaltēju, esmu arī lapiņas sasaldējusi. Zinu, ka no mētrām ilgākai uzglabāšanai gatavo mērces, sīrupus, etiķus, sinepes, eļļas, pesto, liķierus un pat alkoholiskus uzlējumus. Tagad uztaisīju dažas pudelītes piparmētru sīrupa, kas der desertiem un garšo pie tējas.

Sīrupam piemērotas gandrīz visas mētras, galvenais – lai lapiņas būtu košas, bez bojājumiem un tumšiem plankumiem.

Sīrupam piemīt viegla piparmētru garša. Ja gatavo no šokolādes, ābolu vai kādām citām mētrām ar augļu smaržu, sīrupā var just arī šo aromātu.

Sīrupam vajadzēs 100 g aromātisku piparmētru lapiņu, 600 g cukura un 600 ml ūdens. Piparmētras liek bļodā, pieber cukuru un rūpīgi saberž. Pielej verdošu ūdeni un ļauj trīs stundas ievilkties. Ja vēlas izteiktāku garšu, uz to pašu cukura daudzumu ņem vairāk lapiņu. Pēc tam izkāš caur sietu un ar karoti rūpīgi izspiež. Lej šķidrumu katlā un karsē, kamēr cukurs pilnībā izkūst, pēc tam pāris minūtes pavāra. Karstu pilda maza tilpuma burciņās un pudelītēs un aizvāko.

Piparmētru sīrupu ieteicams uzglabāt ledusskapī. Jo mazāka burciņa, jo lielāka iespēja izlietot vienā reizē. Kad dodos ciemos, ņemu līdzi dāvanai!

 

Lilita Rozīte, žurnāla “Praktiskais Latvietis” lasītāja

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your name here
Please enter your comment!