4.3 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Praktiski padomi uzlējumu pagatavošanai mājas apstākļos

 
Foto: Publicitātes

Vasara ir ražīgākais augļu un ogu laiks. Lai gan svaigas ogas Latvijā pieejamas vien pāris mēnešus gadā, dažādos veidos tās iespējams baudīt arī ilgāk. Viena no iespējām, kā celt dārzā salasītās ogas ciemiņiem svētku brīžos, ir uzlējumi. Ar īpašiem padomiem un uzlējumu receptēm dalās “Latvijas balzams” stipro dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka.

Stipro dzērienu tehnoloģes Aija Zablocka pūrā iekrājušās gan receptes, gan padomi, lai uzlējums izdotos īpaši gards. Pirmais un pats svarīgākais: jāizvēlas labas un gatavas ogas! Kā arī uzlējumiem var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas. Svaigās ogas gan, atšķirībā no sasaldētajām, pirms gatavošanas ir jāsabaksta. Toties no sasaldētajām ogām uzlējumus iespējams gatavot arī ziemā!

“Gatavojot uzlējumus, jāatceras – domā labas domas un dari to ar prieku – tā ir maģija, kas strādā,” stāsta A. Zablocka. Lai gan ievārījumu gatavošanai izmanto ievārījuma cukuru, uzlējumiem tas nederēs! Tajā esošās pektīnvielas šoreiz nav vēlamas – uzlējums neizdosies.

Lai gan šķiet, ka veikalos uzlējumu gatavošanai degvīnu nav iespējams iegādāties – tā nav taisnība – 2012.gada jūlijā “Latvijas balzams” uzsāka stiprākā degvīna Latvijā – LB Vodka 69% ražošanu. Tas ir paredzēts dažādu ogu un augļu uzlējumiem, kā arī liķieru pagatavošanai mājas apstākļos. LB Vodka 69% izgatavošanā izmantots visaugstvērtīgākais graudu spirts. Alkohola saturs ap 70% ir vispiemērotākais uzlējumu un liķieru pagatavošanai, jo nodrošina optimālu garšas un aromāta izvilkumu, kas nav iespējams ar parastajiem degvīniem. Šim degvīnam piemīt arī labākas dezinficējošas īpašības nekā tradicionālam 40%.

Un lūk, četras uzlējumu receptes, kuras mājas apstākļos iespējams izgatavot no mūsu pašu ogām un LB Vodka 69%!

1) Dzērveņu uzlējums

2l LB Vodka 69%

1 glāze cukura (200g)

300-400g dzērvenes

Dzērvenes (daļu ogu var saspiest) ieber 3l burkā, pievieno cukuru un degvīnu. Burku aizvāko, uz 3-4 nedēļām noliek nostāvēties, ik pa brīdim sakratot, lai cukurs pilnībā izšķīst. Uzlējumu nokāš caur sietu vai marli un salej pudelēs.

2) Pīlādžu uzlējums

0.5l LB Vodka 69%

2 lieli pīlādžu ķekari

1 ēdamkarote cukura

Naža gals citronskābes

Pīlādžu ogas noņem no ķekariem un noskalo. Ieber katlā, pielej 1 l ūdens, uzvāra un nokāš caur sietu. Ogām pievieno cukuru, citronskābi un samaisa. Ogas pārliek tīrā stikla traukā, pievieno degvīnu un noliek ievilkties uz 5-6 dienām.

3) Jāņogu liķieris

1 kg jāņogu

5 jāņogu lapas

0.5l LB Vodka 69%

500g cukurs

1 glāze ūdens (200ml)

Pārlasītas jāņogas un jāņogu lapas ieber stikla traukā, aplej ar degvīnu un aizvāko. Novieto uz palodzes uz 4 nedēļām. Izkāš. No cukura un ūdens savāra biezu sīrupu, atdzesē un pievieno degvīna izvilkumam. Visu sajauc, pilda pudelēs, aizvāko un noliek vēl uz 1 nedēļu.

4) Zemeņu liķieris

1 kg svaigu zemeņu

3 glāzes LB Vodka 69%

800g cukura

Zemenes pārlasa, iepilda stikla traukā, kārtām apberot ar cukuru, pārlej ar degvīnu un noliek stāvēt vēsā, tumšā vietā uz 5-6 nedēļām. Filtrē un iepilda smukās pudelēs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.