12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Musli tavai veselībai

 

Apzinoties, ka labsajūta un veselība lielā mērā ir atkarīga no ēdiena, Graci un uztura speciāliste Dārta Tene aicina uzzināt vairāk par vienu no funkcionālajiem produktiem – musli.

Funkcionāls muslis satur sastāvdaļas ar dabīgi augstu un zinātniski pārbaudītu uzturvērtību, piemēram, ābolu, kas malts ar visu mizu un sēkliņām, ķirbju sēklas vai linsēklas. Tas ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, kas nodrošina svarīgas organisma funkcijas. Piemēram, dzelzs veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Magnijs rūpējas par normālu nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, tiamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu. Cinks uztur veselu ādu, matus un nagus.Olbaltumvielu un šķiedrvielu avots.

Pieci ieguvumi no dabīga mušļa
1. Enerģija ilgam laikam. No rīta pamostoties, organisms ir jānodrošina ar jaunu spēku. Ar dabīgu musli cilvēks uzņem tik enerģijas, cik iespējams patērēt, jo tā sastāvdaļas lieliski veicina sāta sajūtu. Ja musli ēd brokastīs vai kā papildinājumu citiem ēdieniem un cilvēks ir fiziski aktīvs, tas nerada lieko tauku kārtu. Musli vajadzētu uztvert kā instrumentu mērķu sasniegšanai – veselības veicināšanai, sportisko rezultātu uzlabošanai, kā arī pievilcīga izskata pilnveidošanai. “Latvijā ražotais muslis Graci satur daudz šķiedrvielu, kurām neapstrīdami piemīt ilgtermiņa veselību veicinošas īpašības, turklāt tās pozitīvi ietekmē cilvēka vielmaiņu. Sastāvā atrodamas dažādas aminoskābes, kas sekmē muskuļu masas pieaugumu, tādēļ šādas brokastis būs veiksmīga izvēle visiem, kas nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm,” stāsta D.Tene.

2. Garšu dažādība. Bieži vien dzirdēts apgalvojums, ka veselīgs ir bezgaršīgs. To nevar apgalvot par visiem produktiem. Muslī Graci ir sastāvdaļas, kas dabīgi saldina, piemēram, malts ābols vai ķirbis, kokosriekstu skaidiņas vai kanēlis, žāvētas dzērvenes vai kaltētas bietes. Papildu garšas nianses rada grauzdētas sēkliņas, riekstu gabaliņi, kā arī sausajās brokastu pārslās retāk izmantoti augi: ingvers, rožlapiņas, kazenes, spināts u.c. Mušļu segments ir augošs, un piedāvājums ir pietiekami plašs jebkura gaumei un vajadzībām. “Vienmēr varam savā šķīvī musli papildināt ar svaigiem augļiem vai ogām pēc savas gaumes, tā iegūstot papildus vitamīnus un šķiedrvielas,” piebilst D.Tene.

3. Aromāts un krāsa. Garšai ir liela nozīme, tomēr tikpat būtiska ir smarža un vizuālā puse. Dabīgs muslis (bez garšas un smaržas pastiprinātājiem) ne tikai sniegs nozīmīgas uzturvielas, bet būs acij tīkams un aromātisks, pateicoties pārdomāti kombinētām, turklāt dabīgām izejvielām. Tāpat ne vienmēr vairāk sastāvdaļu nozīmē labāk – svarīgas ir īstās proporcijas.

4. Viegla pagatavošana. Ja negaršo piens, to var ēst ar dabīgo jogurtu vai biezpienu. Tiem, kuri izvēlas augu valsts produktus vai kam ir laktozes nepanesamība, muslis labi garšos ar ogu smūtiju, kokosriekstu, lazdu, Indijas riekstu, mandeļu pienu vai auzu pienu. To var lietot kā piedevu kārtojumiem, pankūkām, pašceptiem cepumiem, kā arī salātiem, lai padarītu interesantāku to tekstūru.

5. Maciņam draudzīga maltīte. Salīdzinot ar uzpūstajām brokastu pārslām, kas ražotas no miltiem, vai cukurā un taukvielās apgrauzdētu granolu, funkcionāli mušļi varētu šķist dārgāki augstvērtīgo izejvielu dēļ. Tajā pašā laikā tie ātrāk rada un ilgāk notur sāta izjūtu – vidusmēra pieaugušā brokastīm pietiek ar četrām karotēm jeb 40g. Uztura speciāliste D.Tene uzsver: “To ir vērts ņemt vērā tiem, kas ir gausi brokastu ēdāji – šī nelielā mušļa porcija sniegs enerģiju jau no paša rīta, kas mums nepieciešama, gan strādājot intelektuālu vai fizisku darbu, gan veicot sportiskas aktivitātes rīta cēlienā.” Atkarībā no ēšanas paradumiem 400g kvalitatīva mušļa dāmām pietiks ~15 brokastīm, savukārt sportistiem un tiem, kuri jāuzņem papildu enerģijas deva, sanāks ~10 maltītes. Ilgtermiņā muslis ir demokrātiska brokastu izvēle visai ģimenei.

Foto: Emils Skrivelis

Pamēģini ātras uzkodas recepti!

Nepieciešams:

  •     divas saujas jebkura Graci mušļa
  •     nogatavojies, mīksts banāns
  •     viena ēdamk. čia sēklu
  •     divas ēdamk. žāvētu dzērveņu
  •     divas ēdamk. Indijas riekstu

Čia sēklas trauciņā aplej ar ūdeni un uzbriedina 10 minūtes (sēklas un ūdens ir attiecībā 1:2, ik pa laikam jāsamaisa). Tikmēr lielā bļodā rūpīgi samīca banānu. Klāt ber musli, žāvētās dzērvenes. Sadrupina Indijas riekstus un pievieno bļodā. Kad sēklas ir uzbriedušas, arī tās pievieno masai. Visu rūpīgi samaisa.

Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru. No sagatavotās masas veido plakanus cepumus. Liek cepties krāsnī 180 grādu temperatūrā 10 minūtes. Kad cepumi gatavi, ļauj tiem nedaudz atdzist. Vesels ēdis!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.