2.8 C
Rīga
svētdien, 22 decembris, 2024

Recepte: Lieldienu raudzētā maize – kuličs

 

Jau kopš seniem laikiem daudzviet Lieldienu svētku priekšvakarā tiek cepta raudzētā maizīte kuličs. Tās pagatavošanai tiek izmantotas tikai labākās sastāvdaļas: smalki baltie milti, augstākās kvalitātes sviests, olas, piens, raugs un cukurs. Arī Latvijā šis ēdiens daudzās ģimenes ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa, tāpēc pagatavo kuliču pati!

ŅEM VĒRĀ: Kuliča mīklas pagatavošana prasa pacietību. Kviešu milti pirms gatavošanas vairākkārt jāizsijā, lai tie ir gaisīgi un viegli. Labāk, ja milti ir sausi, svaigi un nav nostāvējušies pieliekamajā.

Sastāvdaļas:

  • 550 g kviešu miltu
  • 250 ml piena
  • 150 g cukura
  • 120 g sviesta
  • 65 ml skābā krējuma
  • 3 olas
  • ½ ēdamk. sausā rauga
  • 100 g rozīņu
  • 100 g sukāžu
  • 50 g lazdu riekstu vai valriekstu
  • 1 ēdamk. vaniļas cukura
  • 1 ēdamk. rīvētas citrona miziņas
  • Šķipsniņa sāls
  • 100 g pūdercukura
  • 1-1 ½ ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana:

1.Siltu pienu sajauc ar raugu, olām, cukuru un izkausētu sviestu, kas atdzesēts līdz istabas temperatūrai. Samaisa un pievieno skābo krējumu, sāli un vaniļas cukuru. Pamazām pievieno aptuveni 250 gramu izsijātu kviešu miltu, līdz mīkla sanāk skābā krējuma konsistences. Apklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē 2–2,5 stundas, līdz apjoms divkāršojies.

2.Pēc pirmās raudzēšanas pakāpeniski pievieno atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Svarīgi, lai mīkla būtu elastīga un mīksta, ja mīkla būs par cietu vai šķidru, kuličs neiznāks tik gards.

3.Pievieno rozīnes, sukādes, rīvētu citrona miziņu un izmīca, lai tās vienmērīgi sadalītos pa visu mīklu. Mīklu liek vienā vai divās veidnēs un atstāj siltā vietā raudzēties vēl divas stundas. Pēc tam cep 180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni pusstundu, līdz maizītei ir zeltaini brūna garoziņa. Ja cep vienā lielā veidnē, cepšanas laikam jāpierēķina 5–10 minūtes. No veidnes izņem tikai tad, kad maizīte pilnībā atdzisusi.

4.Pagatavo glazūru, pūdercukuram pamazām lejot klāt citrona sulu, līdz iegūta vijīga, bieza masa. To pārlej kuličam, pārkaisa rotājumus un noliek, lai glazūra sastingst.

Lai labi garšo!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.