12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Rudens tēju receptes

 

Lai gan pēdējā laikā laikapstākļi mūs lutina, rudens vakari tomēr ir vēsi. Tāpēc vakaros tevi sasildīs tase aromātiskas, karstas tējas.

1. Mežrozīšu tēja ar medu

Mežrozīšu augļi ir bagāti ar C vitamīnu un tanīnu, kurš ļoti labi ietekmē gremošanu. Mežrozīšu tēja ļoti labi palīdz samazināt holesterīna daudzumu organismā. Tāds tējas sastāvs ar mežrozīšu augļiem padara to par lielisku līdzekli imunitātes uzlabošanai.

Sastāvdaļas:
20 gr mežrozīšu augļu, 
15 gr medus, 
5 gr citrona sulas,
200 ml ūdens.

Pagatavošana:
Žāvētus mežrozīšu augļus sasmalcina, aplej ar vārošu ūdeni, vāra ar vāku nosegtā emaljētā traukā 10 min, tad ļauj 10 min ievilkties. Novārījumu izkāš. Pievieno medu, citrona sulu.

2. Kumelīšu tēja ar piparmētrām

Kumelīšu tēja mazina iekaisumu, nomierina nervu sistēmu un atbrīvo no bezmiega. Kumelīte samazina cukura līmeni asinīs un nomāc fermentus, kuri veicina cukura diabēta attīstību. Nesen tika pierādīts, ka kumelīte mazina vēža šūnu augšanu. Mediķi uzskata, ka labvēlīgu ietekmi uz organismu var sniegt dienas laikā izdzertas 1 – 2 tases kumelīšu tējas.

Sastāvdaļas:
1 tējkarote melnās tējas,
1 tējkarote kumelīšu ziedu,
1 tējkarote piparmētru, 
1,5 glāzes ūdens.

Pagatavošana:
Kumelītes, tēju un piparmētras aplejiet ar vārošu ūdeni un zem vāka ļaujiet ievilkties 10 min. Novārījumu izkāsiet. Pasniedzot, tējai varat pievienot medu.

3. Smiltsērkšķu tēja

Smiltsērkšķi – vitamīnu glabātuve. Tajos C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā citrusaugļos un E vitamīna divas reizes vairāk nekā kviešu eļļā. Smiltsērkšķos ir arī citi vitamīni, antioksidanti un polinepiesātinātās taukskābes, kuras atbild par veselu un skaistu ādu.

Tēja no smiltsērkšķiem un medus – labākais antidepresants. To ir pierādījuši zinātnieki, mēs to apliecinām. Smiltsērkšķiem ir spēcīga pretiekaisuma iedarbība. Un tas ir ļoti, ļoti garšīgi!

Sastāvdaļas:
150 gr smiltsērkšķu,
2 ēdamkarotes melnās tējas,
2 ēdamkarotes medus,
500 ml ūdens.

Pagatavošana:
Smiltsērkšķu ogas rūpīgi nomazgā, 2/3 daļas saspaidi ar karoti. Izveidojušos smiltsērkšķu putru, atlikušās ogas un melno tēju liek tējkannā. Aplej ar vārošu ūdeni, ietin un ļauj ievilkties 10 – 15 minūtes. Gatavo tēju lej caur sietiņu, pēc garšas pievieno medu. Šo dzērienu var pagatavot nepievienojot melno tēju.

4. Marokas piparmētru tēja ar kanēli

Piparmētru tēja – tas ir universāls dzēriens. To var dzert gan aukstu, gan karstu. No rīta tas sniedz možumu, pusdienlaikā palielinās spēkus un uzlabos gremošanu, vakarā ideāli atslābinās. Pamēģini pagatavot Marokas piparmētru tēju , tā ir ļoti garšīga!

Sastāvdaļas:
1 – 2 kanēļa standziņas,
4 krustnagliņas,
apelsīna mīkstums,
citrona vai laima mīkstums
žāvēts ingvers (šķēlītes),
1 laims, 
1 – 2 gab brūnā cukura, 
piparmētru buntīte,
3 tējkarotes melnās lapu tējas, 
500 ml ūdens.

Pagatavošana:
Apelsīnam un citronam notīra miziņu, mīkstumu sagriež salmiņos, piparmētru lapas saspaida pirkstos vai ieliktas tējkannā saspaida ar stampiņu. Tējkannā liek 2 kanēļa standziņas, pievieno krustnagliņas, apelsīna un citrona mīkstumu, sagrieztu citronu vai laimu, ingveru, 2 gab brūnā cukura, piparmētras, 3 tējkarotes tējas un aplej ar vārošu ūdeni.

5. Ingvera tēja

Ingvera tējai piemīt tonizējošas īpašības, tā atjauno domu skaidrību un tāpēc, ir ļoti ieteicama intelektuālā darba un radošo profesiju pārstāvjiem.

Ingvera sakne veicina asins šķidrināšanu, tāpēc daudzi austrumu ārsti uzskata, ka ingvers ir pieskaitāms pie audzēju profilakses līdzekļiem.

Ingvera tēja veicina gremošanu un ļoti labi ietekmē ādas krāsu.

Karsta ingvera tēja ar citronu – viens no labākajiem profilaktiskajiem līdzekļiem pret saaukstēšanos.

Sastāvdaļas:
1 l ūdens,
3 ēdamkarotes smalki sarīvēta ingvera (vai sagriezta ripiņās),
3 ēdamkarotes medus,
šķipsniņa maltu melno piparu,
1 citrons vai apelsīns, 
sasmalcinātas piparmētru lapas (pēc garšas).

Pagatavošana:
Vārošā ūdenī beram sarīvētu ingveru. Ļaujam dažas minūtes vārīties, rūpīgi izkāšam traukā. Tad pievienojam piparus, citronu (apelsīnu), piparmētras un medu, Pasniedzam karstu!

Autors: Dieviete.lv

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.