1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kafiju un kafijas dzērienu veidi

 

  59313

Café con Leche – portugāļu vai spāņu tumšā kafija ar cukuru un pienu.

Demi-crème – kafija ar saldo krējumu un pienu vienādās proporcijās.

Granita de Caffe – auksts espresso, to pasniedz ar ledu.

Irish kafija – kafija ar alkoholu un putukrējumu. Pasniedz speciālās Irish glāzēs.

Glace – vēsa kafija ar saldējuma bumbiņu. Pasniedz Irish glāzēs ar salmiņu.

Doppio – dubiltais espresso.

Kapučino – kafija ar saputotu karstu pienu un ar zīdaini kuplām piena-kafijas putām (“kapuci”). Savu nosaukumu tas ieguva, pateicoties kapucīnu ordeņa mūkiem, kuri, pēc leģendas, pirmie izdomāja pievienot kafijai saputotu pienu. Kapučino ir vispopulārākais dzēriens kafijas bāros. Parastā porcija ir 150 ml. Rekomendējamā pasniegšanas temperatūra ir 60-70 grādi. Bieži vien kapučino uzber kanēli vai kakao.

Americano kafija, kafija – filtrs, regular coffee, amerikāņu kafija – pagatavota kafijas automātos ar pilienu filtru, kas strādā pēc “gravitācijas”principa: karsts ūdens pil piltuvē ar filtru, kurā atrodas maltā kafija. Pārsvarā vāra arābiku. Dzer no lielām krūzēm. Šī kafija ir populāra ne tikai Amerikā, bet arī Skandināvijas valstīs.

Corretto kafija – espresso ar pievienotu tajā alkoholu. Ziemas laikā Ziemeļitālijā gatavo corretto – kafiju ar grappa. Īrijā, lai sasildītos, dzer kafiju ar īru viskiju.

Austrumu kafija, turku kafija – melna kafija ar biezu putu slāni. Gatavo speciālā turku kafijas kanniņā vai džezvā uz smiltīm, uz atklātās uguns vai elektriskās plītiņas. Pie pagatavošanas bieži izmanto garšvielas, piemēram, kardamonu un kanēli.

Latte – kafijas kokteilis, kas sastāv no vienas daļas espresso un divām daļām uzsildīta piena ar putām. “Latte” – tulkojumā no itāļu valodas nozīmē “piens”. Pasniedz to Irish glāzē vai kādā citā augstā glāzē ar salmiņu. Karsta vai auksta latte pagatavošanas laikā labākam aromātam pievieno dažādus sīrupus, izņemot citrusaugu (no tiem piens var saskābt). Bieži vien putas izgrezno ar zīmējumiem. Tas ir vesels mākslas novirziens, kas saucās latte –art.

Latte macchiato – nesamaisīts kapučino, kurā piens, piena putas un kafija atrodas slāņos. “Macchiato” tulkojumā no itāļu valodas nozīmē “raibs”. Tiek pasniegts augstā glāzē.

Lungo – kafija, kas nav tik stipra kā espresso, pateicoties lielam ūdens daudzumam tasē (50-60 ml). Maltās kafijas daudzums ir 7 g. Šī kafija ir stiprāka par Americano. “Lungo” itāļu valodā nozīmē “garš”.

Mokko – kafija ar šokolādi, vai dažreiz arī austrumu kafija.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.