9.3 C
Rīga
sestdien, 16 novembris, 2024

Ļoti garšīgi kāpostu tīteņi krējuma – tomātu mērcē! Vīramātes recepte

 

4feadcfe7ce64

Sastāvdaļas:
Vidēja izmēra galviņkāposts – 1 gab;
Maltā gaļa – 800 gr;
Rīsi – 1 – 1,5 glāze
Sāls, pipari

Mērcei:

Tomātu pasta – 1 ēdamkarote;
Krējums – 2 ēdamkarotes
Milti – 1 ēdamkarote

Pagatavošana:

Lai kāpostu lapas būtu mīkstas un nelūztu, vajag kāpostu mazliet paturēt vārošā ūdenī.
Bet vispirms izgriežam kacenu, lai ir viegli noņemt lapas.
Kad ūdens ir uzvārījies, iemērcam tajā kāpostu. Es to turēju 3 min no vienas puses, tad apgriezu uz otriem sāniem un atkal turēju 3 min, jo nevarēju to pilnībā ievietot kastrolī.
Kāposts no sākuma visu laiku uzpeldēs, tad piesūksies ar ūdeni un nogrims.
Kāpostu novietot uz paplātes un ļaut atdzist.
Tad uzmanīgi, cenšoties nesaplēst, sākam noņemt lapas. Var to darīt no kacena puses, vai no otras puses, kā kuram ir ērtāk.
Tagad no tām var sākt gatavot tīteņus. Man sagribējās lapiņas ieskābēt, jo garšo skābeni tīteņi…
Ūdenim, kurā vārījās kāposts, pievienoju sāli (1 ēdamk. uz litru) un cukuru (karoti).
Lapas saliku vienu otrā pa kaudzītēm, ievietoju kastrolī.
Aplēju ar marinādi.
Tā atstāju, lai ieskābst ( vīramāte teica, ka triju dienu laikā vajag ieskābt).
Es turēju 5 dienas, bet viņi neieskāba! Kāpēc tā – nezinu. Varbūt tāpēc, ka mājās bija auksti. Bet varbūt tāpēc, ka nevajadzēja izmantot to ūdeni, kurā vārījās kāposts, bet vajadzēja ņemt tīru ūdeni. Vēlāk pajautāšu vīramātei. Man tikko pateica priekšā… izrādās, vajadzēja skābēt svaigu kāpostu lapas, nevis blanšētas!
Kaut mazliet, tie tomēr bija apsālījušies…
Nogriezu visus sabiezējumus uz lapām.

Pagatavoju pildījumu:
Man bija 500 g liellopa un 500 g vistas maltās gaļas. Sīpolus (2 gab) es samalu blenderī, rīsi jau iepriekš bija iemērkti vārošā ūdenī (2 glāzes), tos var vārīt arī pusgatavus. Iebēru sāli, piparus. Ja garšo, var pievienot zaļumus, vai kādas citas garšvielas. Es nepievienoju.

Uz kāposta maliņas liek pilnu karoti ar pildījumu (man garšo lieli tīteņi).
Noliekt lapas virspusi.
Tad lapas vienu malu.
Tad otru.
Sarullējam.
Lapas maliņu pabāžam zem pārējām lapām.
Tas ir tāpēc, lai tītenis neatveras.
Maliņu var nebāzt, tīteni var vienkārši sarullēt.
Man sanāca 20 gab.

Mazliet palika pāri lapas un pildījums. Es pildījumu ieliku maisiņā un ievietoju saldētavā, vēlāk frikadeļu zupu izvārīšu. Tāpēc receptē ir norādīts 800 g maltās gaļas, bet man bija 1 kg. Attiecīgi arī rīsi ir vajadzīgi mazāk.

Ar dažām lapiņām izklāt katliņa dibenu, lai tīteņi nepiedeg (tā dažreiz gadās).
Blīvi salikt tīteņus.
Tad apliet ar ūdeni.
Līdz katliņa malām liet nevajag.

Novietoju uz uguns.
Kamēr ūdens uzvārījās, es pagatavoju mērci.
Glāzē sajaucu ūdeni, tomātu mērci, krējumu un miltus.

To visu ielēju katliņā.

Vārīju kamēr gatavi. Gatavības pakāpi pārbaudīju tā: izņēmu tīteni no katliņa, ieliku šķīvī, pārgriezu, pagaršoju… Pašās beigās tomēr mazliet pievienoju sāli, piparus un ķiploka daiviņu… smaržai…
Pasniegt ar mērci un krējumu.
Krējumam var pievienot sasmalcinātu ķiploku, būs vēl garšīgāk!

Labu apetīti!

 

7 KOMENTĀRI

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.