Pagatavot restorāna cienīgu maltīti pa spēkam ir daudziem, un tas ne vienmēr ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Viens no Latvijas labākajiem šefpavāriem Māris Jansons kopā ar TikTok satura veidotāju Airitu Kodorāni jeb Airitatu izmēģināja jauno Samsung Bespoke virtuves tehniku un Samsung konceptveikalā t/c Spice pagatavoja trīs vienkāršus ēdienus – uzkodu, pamatēdienu un desertu. Sekojot līdzi ieteikumiem, ikviens var pagatavot īpaši gardu maltīti, pārsteidzot ģimeni vai viesus ar nebijušām garšu kombinācijām. Piemēram, burrata sieru ar hurmu un vīģēm, arktiskās palijas fileju, kas pagatavota kā franči to dēvē en papilotte un gardu burkānu kūku.
Uzkoda – Smiltenes burrata siers ar hurmu, vīģēm un pašgatavotu pesto
Sastāvdaļas (4 personām):
4 iepakojumi Smiltenes burrata siers
1 hurma
3 vīģes
Dekoram – kreses
Bazilika pesto mērce
100 g baziliks
50 g Indijas vai ciedru rieksti
50 g Parmezāna siers (sarīvēts)
Olīveļļa
Baltais balzamiko etiķis
Nedaudz cukurs
Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Pesto mērce:
- Blenderī vai virtuves kombainā samaļ noskalotu, nedaudz sasmalcinātu baziliku
- Pievieno Indijas vai ciedru riekstus
- Pievieno sarīvētu cieto sieru
- Pievieno sāli, cukuru
- Visu kārtīgi samaļ un, lēnām putojot, pievieno eļļu un etiķi – tik daudz, līdz pesto mērce iegūst vēlamo konsistenci
Visas sastāvdaļas soli pa solim iespējams sajaukt un sasmalcināt arī piestā.
Uzkoda:
- Hurmu nomizo un sagriež mazās daiviņās, bet vīģi – sagriež 6 daļās
- Visas sastāvdaļas kārto salātu bļodā un pa vidu liek burrata sieru, pārlej ar pesto mērci un dekorē ar kresēm, kā arī pievieno sāli un piparus
Pamatēdiens – arktiskās palijas fileja en papillote ar sezonas dārzeņiem un sviesta mērci
Sastāvdaļas (4 personām):
4 gab. (katra orientējoši 140 g) Arktiskās palijas filejas ar ādu un bez asakām
120 g fenhelis
120 g burkāni
120 g ķiršu tomātu
20 g kale jeb lapu kāposta lapas
120 g brokoļu
120 g cukīni
300 ml baltvīns
80 g sviests, sadalīts 4 vienlīdzīgās daļās
Olīveļļa
4 gab. timiāna zariņi
Filejas pagatavošanai būs nepieciešams arī cepamais papīrs (4 gab., katrs 30 x 30 cm liels) un pārtikas diegs
Pagatavošanas gaita
- Visus dārzeņus (brokoļus, burkānus, fenheli) sagriež salmiņos
- Ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm
- Sagrieztos brokoļus, burkānus un fenheli novāra verdošā ūdenī aptuveni 4 minūtes, līdz tie ir pa pusei mīksti
Katras cepamā papīra loksnes (30 x 30 cm) vidū liek dārzeņus un pārslaka tos ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus. Uz dārzeņiem liek palijas fileju un sviesta gabaliņu. Izveido sainīti un tajā ielej 50 ml baltvīna, pēc tam – aizsien ciet ar diegu. Kopumā izveido 4 sainīšus pēc viena un tā paša principa, atkārtojot visu ar pārējiem produktiem. Ievieto sainīšus cepeškrāsnī un cep 25 minūtes līdz zivs ir gatava.
Padoms: gatavošanas procesu iespējams saīsināt, gatavojot kopā gan pamatēdienu, gan desertu. Jaunākās tehnoloģijas, kas iestrādātas Samsung Dual Cook Flex elektriskajā cepeškrāsnī, ļauj vienlaicīgi izmantot augšējo un apakšējo zonu ar dažādiem temperatūras iestatījumiem. Tādējādi tiek samazināts gatavošanai paredzētais laiks, nodrošinot iespēju kopā gatavot dažādus ēdienus.
Sviesta mērce
120 g Šalotes sīpoli
Olīveļļa
100 ml baltvīns
100 g sviests
Sāls
Citrona sula
Šalotes sīpolus sagriež smalkos kubiņos. Katliņā ielej olīveļļu un sautē sīpolus, pievieno baltvīnu un visu kopā novāra. Lēnām pievieno sviestu un maisa, nepārkarsējot un ļauj tam izkust. Pašās beigās pēc vajadzības pievieno citrona sulu, sāli un cukuru.
Uz šķīvjiem kārto sainīšus, atsien diegus un pagatavotajām palijas filejām pāri pārlej siltu sviesta mērci.
Burkānu kūka ar vaniļas krēmu (6 personām)
Sastāvdaļas:
140 ml augu eļļa
150 g cukurs
2 olas
75 g rieksti ( mandeļu skaidiņas vai smalcināti valrieksti)
75 g rozīnes
175 g burkāni (sarīvēti uz rupjās rīves)
125 g milti
1 tējk. cepamais pulveris
1 tējk. soda
½ tējk. sāls
½ tējk. kanēlis
Šķipsniņa muskatrieksts
Pagatavošanas gaita
- Vienā bļodā sajauc olas cukuru un eļļu, kārtīgi samaisa
- Otrā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – miltus, sāli, kanēli, muskatriekstu, cepamo pulveri
Sodu liek ēdamkarotē un uzpilina mazliet citronu sulu, lai izreaģē, izburbuļo. Pievieno olu masai.
- Trešajā bļodā sajauc rīvētos burkānus, rozīnes riekstus
- Lielā traukā liek kopā visas sastāvdaļas, sajauc un labi izmaisa
Lej mīklu uz cepamā papīra cepamajā formā, aptuveni 2cm biezumā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Kamēr kūka cepas, pagatavo krēmu.
Sastāvdaļas krēmam:
200 g krēmsiers
150 ml saldais krējums
120 g pūdercukurs
1 tējk. vaniļas cukurs
Pagatavošanas gaita
Ar mikseri saputo saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru, masai pievieno un iemaisa krēmsieru. Kad kūka atdzisusi, pārgriež to uz pusēm un pa vidu iesmērē krēmsieru. Atlikušo krēmsieru atstāj dekorēšanai. Kūku dekorē ar apelsīna miziņām un riekstiem vai sevis izvēlētu dekoru. Ļauj ievilkties un pēc brīža pasniedz.