10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Trīs gardas piparkūku receptes, ar kurām pārsteigt tuviniekus!

 

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi GardēžaNormunda Baranovska piedāvātajām receptēm.

 Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Rimišefpavārs, GardēdisNormunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot vegānās un Muskovado piparkūkas, kā arī Pepperkakor.

Vegānās piparkūkas

Šo recepti es ieguvu no kāda laba drauga, kurš man pavēra citu skatu uz šī klasiskā Ziemassvētku našķa gatavošanu. Vegānās piparkūkas garšo vienlīdz labi, turklāt ir vienkāršāk pagatavojamas – mīkla nav jāplaucē, tikai jāsajauc.

Nepieciešams:

Mandeļu milti – 150 g

Samaltas dateles – 150 g

Kokosa eļļa – 120 g

Kļavu vai bērzu sulas sīrups – 110 ml

Cepamais pulveris – 1/2 tējk.

Speltas kviešu milti -130 g

Piparkūku garšvielu maisījums (malts) – 2 ēdamk.

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīci mīklu. Ietin cepampapīrā vai plēvē un liec ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan labāk nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā ir dateles, kas var saskābt.

Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk. Atdzesē un izgaršo.

Muskovado piparkūkas

Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām.

Nepieciešams:

Sviests – 130 g

Tumšais muskovado cukurs – 150 g

Cukura un kukurūzu cietes sīrups – 100 g

Piparkūku garšvielas – 2 ēdamk.

Speltas kviešu milti – 280 g

Dzeramā soda – 1 tējk.

Vistu ola – 1 gab.

Katlā sildi sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt aptuveni 150g miltu. Mīklu noplaucē. Ļauj mīklai padzist līdz to var noturēt rokās. Tad mīklai pievieno vienu olu, iemaisi izsijātus atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Piparkūkas cep 200 grādos 8 – 12 minūtes. Laiks atkarīgs no piparkūku lieluma un biezuma.

Pepperkakor

Šīs ir tradicionālās Zviedru piparkūkas. Tās ir ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu.

Nepieciešams:

Sviests – 150 g

Tumšais cukura sīrups – 50 g

Gaišais cukura sīrups – 50 g

Brūnais cukurs (niedru) – 250 g

Malts kanēlis – 1 tējk.

Malts ingvers – 1 tējk.

Malts kardamons – 1/2 tējk.

Ūdens – 100 ml

Kviešu milti – 450 g

Soda 1/2 tējk.

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni, pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus un sodu. Plaucē mīklu, to cītīgi maisot. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk.

Izrullē plānu mīklu, veido formiņas un cep piparkūkas 200 grādos 5 – 8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Autors: Rimi

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.