3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Lilita Zatlere, palieciet mājās!

 

Es domāju, ka tiem, kuri dosies uz Doma laukumu 13.janvārī, ir jāzina, kā dēļ viņi tur stāvēs. Vai nu māmiņu algu dēļ, vai valdības veicinātās krīzes dēļ, kā rezultātā tagad daudzi palikuši bez darba, vai protestējot pret Šlesera ielikteņiem un vispār valdības daudzkārtējās amorālas rīcības dēļ. Mani tur stāvēt mudinās pēdējie notikumi un divas manu uzticību zaudējušas kundzes: Demakova un Zatlere.

Pirmkārt: vispārējā taupības režīma apstākļos Demakovas mēģinājums vēl pagūt samaksāt vairāk nekā 6 miljonus par ļoti strīdīgo koncertzāles projektēšanu. Es neuzticos Demakovai tiktāl, ka es neticu, ka šis projekts tiek virzīts tautas interešu labā. Drīzāk – slēpjoties aiz visnotaļ slavējamas idejas par labu koncertzāli, tiks apmierinātas šaura, Demakovai pietuvinātu, cilvēku loka intereses. Galvenokārt, finansiālās.

Otrkārt, svarīgs iemesls, kāpēc mani sauc Doma laukums, ir Lilitas Zatleres uzvedība. Precīzāk, kā viņa tērē nodokļu maksātāju naudu. Viņa nedrīkstēja pieļaut, ka viņas meita bez konkursa organizēšanas tiek pie prezidenta rezidences atjaunošanas un uzlabošans darbiem. Tas, ka viņa to pieļāva, liecina par ļoti vāju izpratni par morāli un ētiku.

Nesen atklātībā nākušais gadījums ar braucienu uz Turkmenistānu, kad prezidenta vizītes organizētāji no Turkmenistānas bija aicinājuši neņemt līdzi Zatlera kundzi, jo tas esot pret šīs valsts tradīcijām, Lilita Zatlere tomēr izcīnīja šo ekskursiju. Kaut arī viņa netika ielūgta uz oficiālo pieņemšanu, bet oficiālajās vakariņās viņa sēdēja pie atsevišķa galda. Šāda sava panākšana par katru cenu liecina par citu kultūru nerespektēšanu un, atvainojiet, arī inteliģences trūkumu.

Masu mediji itin bieži piemin Zatleres augstākās izglītības trūkumu. Jā, arī es uzskatu, ka valsts pirmajai lēdijai ir jābūt ar augstāko izglītību. Tajā pat laikā es zinu daudz cilvēku bez augstākās izglītības, taču kuri ir dziļi inteliģenti, un par to liecina viņu izteikšanās veids, domāšanas veids, rīcība un sirds gudrība, kas tiek likta lietā, lai dzīve būtu labāka gan pašam, gan apkārtējiem. Diemžēl, vismaz līdzšinējā Zatleres rīcība liecina, ka tas nav viņas gadījums. 

Notikums ar Turmenistānu tikai kārtējo reizi apliecina, ka personiskās ambīcijas Zatlerei ir svarīgākas nekā godpilna Latvijas vārda nešana pasaulē. Šī iemesla un arī valsts ekonomiskās situācijas dēļ es uzskatu, ka Zatleres daudzās ekskursijas kopā ar prezidentu ir jāizbeidz. Tas ir pietiekami dārgi, bet atskaites, kāda jēga no Zatleres līdzbraukšanas, nav. Es nesaku, ka viņai nekur nebūtu jābrauc, bet pagaidām viņa braukā pārāk daudz un nevajadzīgi. Tāpēc mans plakāts pie Saeimas vēsta "Lilita, paliec mājās".

Zinot, ka zoodārzā tika izvēlēts mūsu prezidents, es nedomāju, ka Zatlerei klājas viegli.Taču viņai ir visas iespējas labot, kas labojams. Labdarības akcijas, iesaistīšanās labas gribas projektos, patronese labām idejām – Zatlerei ir ļoti daudz jāmācās, ar ko nodarbojas pirmās lēdijas. 

Bet tikmēr, kamēr viņas vīrs būs prezidents, viņai būs kāda grūtība: es, gluži kā viena liela daļa Latvijas iedzīvotāju, nespēju uz viņu raudzīties kā uz pirmo lēdiju. Lai iegūtu godu saukties par valsts pirmo lēdiju, nepietiek ar formālu iecelšanu amatā. Tas ir jāiegūst tautas mīlestības rezultātā, un šaubos, vai ar līdzšinējo Zatleres uzvedību to var iegūt.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.