8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Uzticīgā

 

Jau otro rītu brokastis ēdu, youtube.com skatoties The Rolling Stones un Mariannas Feitfulas koncertu ierakstus no 60-tajiem un 70-tajiem gadiem. Nekad neesmu bijusi viņu fane, taču Feitfulas biogrāfiskā grāmata Uzticīgā (Vēja suņa romāns, 2006), ko nupat izlasīju, ir tik „dzīva" un spēcīga, ka tā vien gribas uzvilkt džinsu kļošas un ar acu zīmuli gar skropstām iezīmēt biezākas līnijas, lai kaut uz minūti justos piederīgāka tā laika zelta jaunatnei.

Savādi, ka tik spēcīgu iespaidu var atstāt grāmata un cilvēki, kuriem dzīves skaistums ir atkarīgs no visdažādākajām atkarībām: iepirkšanās, narkotikām, seksa, ēšanas, naudas tērēšanas, iemīlēšanās…

 

Jā, atkarību Feitfulai bijis tik daudz, ka nav saprotams, kā viņa palikusi dzīva. Iedomājies, šī Rolling Stones sabiedrībā pagrozījusies meitene un Mika Džegera draudzene, kas pati arī ierakstījusi vairākas skaņuplates, pamazām pārvēršas uz ielas dzīvojošā narkomānē un pēc tam atkal soli pa solim cenšas atgriezties uz pareizā ceļa. Tam visam vēl pa vidu ir Bobs Dilans, Džimijs Hendrikss, Deivids Bovijs, Bītli… Visi tie, kuru dziesmas liek skudriņām skriet pa ķermeni. Ja tev šķiet, ka Rīga ir pagalam maza pasaulīte, kurā visi cits citu pazīst un visi ar visiem guļ, izlasi šo grāmatu.

Kaut lielāks jaunums man bija tas, ka, par spīti aizrautībai ar Indijas reliģijām, mieru un citām hipijiskām būšanām, šie, tā saucamie, dabas bērni nemaz nebija īsti dabas bērni. Drēbes pie smalkākajiem šuvējiem, apavi pie krutākajiem kurpniekiem, lustras no 18. gadsimta pilīm, villas Itālijas dienvidos, SPA apmeklējumi Losandželosā – tā bija viņu ikdiena starp koncerttūrēm un narkotiku reibumu. Nu, gluži kā mūsu pašu zelta jaunatne, miljonāru meitas un dēli, vien mūsējie aiz sevis neatstāj leģendāras dziesmas.

P.S. Kura biogrāfiska grāmata, tavuprāt, vēl ir lasīšanas vērta?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.