2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Ezeru mūzika

 

Pirms trim gadiem nokļuvu Leigo Lake Music festivālā Igaunijā, un tur redzētais man gandrīz "jumtu norāva", kā teiktu Ērika. Iedomājies vecas lauku mājas mežā, bet pie mājām – vairāki ezeri. Katra ezera vidū pa saliņai, uz kurām uzbūvētas teiksmainas skatuvītes; publika sēž krastā un klausās mūzikā, kas nāk no ezera vidus…

Pateicoties brīnumainai nejaušībai, svētdien nokļuvu tajās mājās un iepazinos ar šī brīvdabas festivāla "vaininieku" – septiņdesmitgadīgu vīru vārdā Tõnu Tamm, kurš pirms 11 gadiem savā lauku īpašumā piepildīja vienu no savām daudzajām utopiskajām iecerēm – sarīkoja brīvdabas ērģeļmūzikas (!) koncertu. Elektroniskās ērģeles pa taisno no Amerikas toreiz tika nogādātas uz mazās salas skatuves, un apkārtnes mežus piepildīja Baha skaņdarbi.

Kopš tā laika ik vasaru viņš un viņa bērni organizē festivālu, kurā vismaz viena nedēļas nogale veltīta klasiskajai mūzikai, bet otra – etniskajai un rokmūzikai. Leigo ezeros muzicējušas jau tādas etniskās mūzikas zvaigznes kā sāmu dziedātāja Mari Boine un islandiete Emiliana Torrini. Šogad augustā būs arī Mum. Taču tas, kas tur notiek, nav tikai mūzikas klausīšanās. Tas ir visīstākais Vasaras Nakts Sapnis, kurā zvaigznes sajaucas ar ezerā peldošām svecītēm un gaisā lidojošiem izgaismotiem papīra parašūtiņiem. Vai arī, skanot dārdošiem industriāļu eksperimentiem, pretējā krastā līdz asarām aizkustinošā horeogrāfijā starp neskaitāmiem ugunskuriem dejo mazi ekskavatori, un, kā dabisks papildinājums šai neprātīgajai izrādei, tieši virs galvas sākas mežonīgs negaiss, ar zibeņiem izgaismojot visas debesis.

Es to redzēju pati savām acīm – toreiz, pirms trim gadiem, un tikai savas nolaidības dēļ neaizbraucu divus iepriekšējos gadus. Tāpēc šogad pilnīgi noteikti nelaidīšu garām iespēju redzēt islandiešu grupu Mum – 9.augustā Leigo Lake Music festivālā. Bet par to igauņu vīru mēs, visticamāk, vēl daudz ko dzirdēsim. Viņš tagad ir pārņemts ar domu uzbūvēt starp saviem ezeriem caurspīdīgu koncertzāli ar grozāmu skatītāju zāles daļu – tā, lai koncerta laikā publikai būtu iespēja baudīt te vienu, te otru Leigo brīnišķīgās ainavas debess pusi. Un, zinot, ko viņš ir paveicis līdz šim, es pat nešaubos, ka viņš savu utopiju realizēs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.