5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Braukt uz Angliju vai nē?

 

Nesen saņēmu kādas divedsmit gadu vecas lasītājas vēstuli, kurā viņa lūdza padomu, ko darīt. Viņa meklējot darbu, kas saistīts ar cilvēkiem, un apsver domu braukt uz Angliju. Taču viņas puisis iebilstot pret došanos peļņā uz ārzemēm, tāpēc meitene vaicā, vai es nevaru ieteikt darbu Rīgā. Vēl neesmu viņai atbildējusi, un šajā sakarā man ir dažas pārdomas.

20 gadu vecumā, domāju, var izvēlēties strādāt jebko, un tas viss būs pareizā izvēle. Un, jo vairāk tu pamēģināsi, jo vieglāk tev būs izvērtēt, ko tu patiešām vēlēsies dzīvē darīt. Kādu vidi un cilvēkus gribēsi redzēt sev apkārt? Kādas vērtības? Kādu ikdienu? Kādas naudas utt. Šī vecuma priekšrocība ir tā, ka nekur nav jāskrien, nav jāatmaksā kredīti, iespējams, vēl nav ģimenes, tāpēc šo laiku var vairāk veltīt sevis izzināšanai. (Un priekam, protams.) Ja man būtu 20 gadu, es iesaistītos visdažādākajos projektos, iespējams, nevalstiskajās organizācijās, mēģinātu atrast prakses vietu kādā uzņēmumā – izzinātu, kas ir kas un ko es vēlos.

Taču, atbildot uz vēstuli, es noteikti uz vienu gadu brauktu uz Angliju. Apsolītu sev, ka tas ir tikai uz vienu gadu un ar konkrētu mērķi – iemācīties angļu valodu. Strādātu par auklīti vai mājsaimnieci angļu ģimenē un blakus ikdienas darbiem liktu pamatu savai nākotnei – mācītos angļu valodu. Turklāt, manuprāt, izcilākajā tās versijā – ar angļu akcentu. Es droši vien mēģinātu izvairīties no darba starp citiem ārzemniekiem, kaut pirmajā mirklī šķiet, ka tā ir vieglāk. Bet, ja mērķis ir valoda un mazliet naudas, tad meitenei darbs angļu ģimenē, visticamāk, ir atbilstošāks.

Un kā ar puisi? Ja puisis mani mīl, viņš sapratīs, ka es braucu prom, rūpējoties par savu izaugsmi un nākotni. Es taču nevaru to nedarīt tikai tāpēc, ka viņam tas nepatīk! Ne jau viņš dzīvos manu dzīvi, ne jau viņš vēlāk strādās manā vietā. Turklāt viņš var mani apmeklēt cik vien bieži iespējams. Protams, ka tam visam ir viena piebilde – es būtu prom tikai vienu gadu.

Un kā tu domā? Varbūt tev arī bija jāpieņem līdzīgi lēmumi? Man patiesi ir interesanti zināt, ko domā tie, kam tagad ir ap 20 gadiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.