6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Drošības ilūzija

 

Pagājušonedēļ Rīgu pāršalca ziņa, ka uz Mūkusalas ielas 41 ēku atsūtīts nezināmas izcelsmes pulveris. Cosmopolitan redakcija atrodas Mūkusalas 41b, un arī mūsu ikdienas rutīnu pagājušo piektdien būtiski mainīja operatīvie dienesti.

Piektdienas rītā, kad mūsu ēkā tika atrasti divi “nezināmas izcelsmes” sūtījumi, kas vēlāk izrādījās vien parastas karameles konfektes, policisti pilnībā noslēdza visas ēkas durvis un nelaida nevienu ne iekšā, ne ārā. Durvis bija stingri ciet, pat neskatoties uz mūsu kolēģu izmisīgajiem lūgumiem par to, ka tuvojas žurnāla nodošana un darba ir patiešām daudz. Vairākas stundas nevarēja tikt ne iekšā, ne ārā. Kaut arī beigās viss nokārtojās, šis notikums man lika apdomāt, cik īsti droši mēs jūtamies te, Latvijā? Vai patiešām viens cilvēks, kas izdomā kādu joku ar karameļu konfektēm vai pulverī sasmalcinātu papīru, ir spējīgs mūsu ikdienu ietekmēt tik lielā mērā? Izrādās, ka jā.

Parasti nedrošāk esmu jutusies, kad ceļoju uz kādu trešās pasaules valsti, jo neizmantoju tūristu firmu pakalpojumus, bet gan dodos ceļojumos “uz savu galvu”. Diemžēl man ir izdevies iekulties teroraktā Indijā 2008. gadā, kad vairāku dienu garumā tur bija ķīlnieku krīze (biju nieka divsimt metru attālumā no epicentra), par šo nepatīkamo piedzīvojumu vairāk iespējams lasīt te. Man ir izdevies arī iekļūt nepatikšanās uz Taizemes – Kambodžas robežas, kad likās – būs tur jāpaliek uz nenoteiktu laiku. Īsti droši nejutos arī, ceļojot pa Venecuēlu – valsti, kurai raksturīgs viens no augstākajiem noziedzības līmeņiem visā pasaulē. Tur attālākos lauku rajonos uz katra stūra tūristus var apstādināt cilvēki ar automātiem rokās un ir iespējams tikai minēt, kas tie ir – policisti, narkotirgoņi vai kas cits.

Šo laikrakstu nopirku Indijas lidostā, kad biju ne pārāk droši līdz turienei tikusi.

Pieredze, kad notiek kas negaidīts, man diemžēl ir liela, taču jau sen biju aizmirsusi sajūtu, ka nepatīkami gadījumi notiek arī te, pie mums Latvijā. Apdomājot pagājušajā nedēļā notikušo, varu tikai secināt, ka ikdienā parasti nemaz nenovērtējam to drošības sajūtu, kāda ir te, mājās. Domāju, salīdzinot ar daudzām citām valstīm, mūsu ikdiena ir īsta miera osta. Tāpēc izbaudām to!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.