2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Mācīties, mācīties un vēlreiz – mācīties!

 

Ne velti ir teiciens – katrs pats savas laimes kalējs. Jautājums tikai – kā izkalt to laimi, pēc kuras ilgojamies mēs visi? Es uzdrošinos apgalvot, ka viena iespēja palielināt iespēju sajust laimi ir mācoties.

Abrahams Maslovs jau 1943. gadā izstrādāja savu psiholoģijas teoriju, kas uzskatāmi demonstrē cilvēka vajadzību evolūciju. Tad, kad ir apmierinātas pamatvajadzības – fizioloģija (ēdiens, pajumte), drošība, sociālās piederības sajūta, cilvēku sāk interesēt un arī motivēt citas vajadzības – pēc izglītības, pēc estētiska baudījuma, pēc pašīstenošanās, kas viss vainagojas ar transcendenci, jeb sevis pārspēšanu.

Es šobrīd gribu runāt par piramīdas vidusdaļu – izglītību, atzinību, pašīstenošanos.

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju, tajā skaitā jauniešu, dzīvo ar pastāvīgu bezcerības un pesimisma sajūtu, kuru remdē pašos zemākajos vajadzību līmeņos – fizioloģiskām vajadzībām un gādāšanai par drošību pieplusojot kaut ko apreibinošu un kādu primitīvu izklaidi. Arī pie tādas dzīves visticamāk pierod, un, ja šīs pamatvajadzības nav piepildītas, cilvēkam nemaz nav motivācijas iznākt no alas un paskatīties uz apvārsni.

Es šoreiz gribu uzrunāt tos jauniešus, kas nojauš un zina, ka dzīvē ir kaut kas vairāk par pilsētas vai provinces diskotēkām, samagonkām, nedroša seksa un potenciālā vīra – fiziska vai psiholoģiska varmākas. No tā visa var izkļūt pašu spēkiem, vēloties kaut ko vairāk. Un pieliekot zināmas pūles kāpt pa pakāpienam vien tajā vajadzību piramīdā augšā.

Latvijas centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 13,8% Latvijas sieviešu ir tikai pamatizglītība, bet 2,2% – nav pat pamatizglītība. UNESCO dati liecina, ka visā pasaulē ir 122 miljoni neizglītotu jauniešu, no kuriem 60,7% ir sievietes.

Cosmopolitan visā pasaulē, sadarbībā ar Gucci sāk akciju par sieviešu tiesībām, izceļot kādu valstī aktuālu problēmu un rīkojot kampaņu, kas palīdz kaut nedaudz situāciju uzlabot.

Mūsu redakcija spraigās debatēs izvēlējās iestāties par sieviešu tiesībām uz tālākizglītību un mūžizglītību – tas, mūsuprāt, ir viens no svarīgākajiem punktiem ceļā uz labāku un laimīgāku dzīvi.

Jo izglītība paver ceļu ne tikai uz iespējami labāku darbu, bet arī uz iespēju pašīstenoties, gūt sociālu atzinību, kas ir jau nākamie pakāpieni Maslova piramīdā. Izglītība mudina cilvēkus vairāk mīlēt skaisto, attīsta domāšanu, ļauj pieņemt dažādus viedokļus, māca pamatot, argumentēt savējo. Un tas jau ir tas, kas mūs atšķir no alu cilvēkiem, kuri tikai ēd, nokārtojas, kopojas un bēg no briesmām.

Lai šie nebūtu tikai tukšu spriedelējumi, atzīšos, ka arī pati tikai nupat esmu saņēmusies un beidzot uzrakstījusi diplomdarbu, kurš man gan vēl jāaizstāv. Taču sajūta jau tagad ir laba – gandarījums ir motivācija tālākajām virsotnēm.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.