5.2 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Cīnies pret vardarbību ģimenē!

 

Šī vardarbība notiek ģimenē, tātad, starp partneriem, vecāku vardarbība pret bērniem, kā nepietiekamas rūpes par vecākiem ģimenes locekļiem, tas ir, tiem, kuri paši nespēj par sevi parūpēties. Vairāk kā 90 % ģimenes vardarbības gadījumu ir vērsti pret sievietēm! Patiesais vardarbības gadījumu skaits ir 5 – 10 reizes lielāks nekā reģistrēts policijā.

Sabiedrībā ir īpatnējs priekšstats par vardarbību ģimenē – par vardarbību tiek uzskatīta tikai fiziska ietekmēšana. Tomēr arī psiholoģiskā vardarbība var būt tikpat sāpīga. Šīs problēmas ir intīmas, tiek slēptas ģimenē, netiek rādītas sabiedrībā. Pirmo reizi par šo sāka runāt Rietumeiropā pagājušā gadsimts sešdesmitajos gados – sākotnēji kā feministu kustības aktivitātes. Tieši pateicoties šīm aktivitātēm, pirmo reizi sabiedrības uzmanība tika pievērsta šai vardarbības formai. 

Sievietes vairāk cieš no vīriešiem, kurus pazīst, nekā no svešiniekiem: vīriem, partneriem, tātad tuviem cilvēkiem. Aptaujas liecina, ka visvairāk sievietes ir apdraudētas viņu pašu mājās, nevis publiskās vietās. Pēc datiem, kas reģistrēti policijā, 70% vardarbības gadījumu pret sievietēm notikuši tieši viņu mājās.

Ko darīt, ja jūs vai kāda no jums tuvām sievietēm ir kļuvusi par ģimenes vardarbības upuri? Nekavējoties meklējiet palīdzību Sieviešu Resursu Centrā MARTA www.marta.lv !

 

Ja vardarbība kļūst regulāra:

– zvaniet policijai, jo vardarbība ģimenē ir krimināli sodāma un policijas pienākums ir reaģēt uz šādiem izsaukumiem un iejaukties;

–  meklējiet medicīnisko palīdzību – pieprasiet, lai tiktu veikti pieraksti, kuros tiek protokolēta ievainojuma izcelsme un tiek aprakstītas sekas;

– izdariet redzamo savainojumu fotouzņēmumus. Fiksējiet fotogrāfijā arī mantiskos bojājumus;

– kontaktējieties ar speciālajām sociālajām institūcijām, pieprasot palīdzēt atrisināt jūsu situāciju. Ja esat nolēmusi pamest mājokli, kur dzīvojat kopā ar varmāku, noteikti paņemiet līdzi visus svarīgos dokumentus, vai vismaz to kopijas!

Neaizmirstiet paņemt:

–         pasi (arī bērnu);

–         dzimšanas apliecību (arī bērnu);

–         autovadītāja apliecību un automašīnas dokumentus;

–         laulības apliecību;

–         bankas dokumentus, kontu izrakstus;

–         apdrošināšanas polises (arī bērnu);

–         dzīvokļa īres līgumu;

–         dokumentus, kas apliecina mantas daļas (dzīvoklis, māja);

–         savu naudu;

–         Jūsu īpašumā esošas vērtslietas;

–         nepieciešamos medikamentus (arī bērniem);

–         nepieciešamās lietas (piemēram,  brilles)

–         atslēgas;

–         mobilo telefonu un svarīgus telefona numurus;

–         izglītības dokumentus;

–         bērnu mīļākās rotaļlietas.

Kompānija sievietēm AVON tic, ka runājot par vardarbību ģimenē, pārdodot īpašos produktus un apvienojot spēkus, izdosies palīdzēt sievietēm, kurām tas ir nepieciešams.

Mūsu mērķi:

Nostiprināt sieviešu stāvokli sabiedrībā, uzlabot dzīves un veselības stāvokli;

Padarīt faktu par vardarbības izplatību ģimenē zināmu – tas  nav retums;

Iegūt finansiālus resursus reālam atbalstam cīņai pret vardarbību ģimenē, pārdodot īpašus produktus;

Sadarboties ar nevalstiskajām organizācijām, kuras ir kompetentas palīdzība sniegšanā vardarbībā ģimenē cietušām sievietēm.

Ja vēlaties palīdzēt, iegādājieties Sieviešu iespēju aproci un kaklarotu, kas īpaši izgatavotas cīņas pret vardarbību ģimenē atbalstam. Visa peļņa no šo produktu pārdošanas nonāk īpašā fondā un tiek nodota Sieviešu resursu centra MARTA rīcībā. Šoruden Centram ziedots 1200 latu, kas iegūti no šo produktu pārdošanas!

Palīdzi arī Tu! Ieskaties: www.avon.lv

branselet_430 

Sieviešu iespēju aproce

0915_41798_dv_430 

Sieviešu iespēju kaklarota

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.