14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Augļi un ogas – dabisks līdzeklis pret pavasara nogurumu

 

Lai gan augļu un ogu uzglabāšanas laikā daļa vitamīnu zūd, tomēr pareizi uzglabātos augļos un ogās vitamīni ir arī pavasarī. Izvairoties no termiskas apstrādes, tie nodrošina labu vitamīnu devu.

Uztura speciāliste Natālija Petruhina paskaidro: "Pētījumos pierādīts, ka augļu un ogu lietošana uzturā palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, palīdz izvairīties no augsta asinsspiediena un liekā svara. Tie samazina holesterīna līmeni asinīs, stiprina imunitāti, pasargā no gremošanas orgānu saslimšanām un ļaundabīgajiem audzējiem, kā arī citādi palīdz nostiprināt veselību."  

Augļi un ogas sniedz organismam dabisku uzmundrinājumu, apgādājot to ar tādām svarīgām uzturvielām kā vitamīni, minerālvielas un balastvielas. Augļi un ogas satur maz kaloriju, tāpēc tos var ēst arī lielos daudzumos, neuzņemot lieku svaru.

ogas_430_03

Dažas pavasarīgas un veselīgas idejas:

No augļiem un ogām var taisīt biezsulas, sasmalcinot apelsīnus, kivi, banānus un citus augļus un ogas. Banāni līdzsvaro dzērveņu skābumu, tāpēc šie kokteiļi garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Darbdienu vakaros vai saviesīgos pasākumos našķu vietā gatavot augļu un ogu plates.

Interesantas un veselīgas garšu kombinācijas iespējams iegūt, augļu un ogu salātiem pievienojot diedzētos graudus.

Svaigi augļi un ogas būs garda un veselīga piedeva brokastu pārslām, desertiem pusdienas laikā, kā arī citām maltītēm visas dienas garumā.

Augļus un ogas ir vērts iekļaut ēdienkartē katru dienu visa gada garumā. To lietošana uzturā uzlabo veselību, bet tajos esošie ogļhidrāti dod pavasarī tik nepieciešamo enerģiju.

Informāciju sagatavoja Latvijas augļkopju asociācija

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.