6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Nedēļas jautājums – vai tu sevi mīli?

 

Šis ir jau piektais gads, kad šī nedēļa tiek atzīmēta arī Latvijā. Ja pirms pieciem gadiem – 2007. gadā, šīs nedēļas ietvaros organizētā konferencē – tika panākta konceptuāla vienošanās par nepieciešamību izveidot darba grupu dzemdes kakla vēža skrīninga ieviešanai, tad šobrīd jau ir redzams nopietns, valsts līmeņa progress dzemdes kakla vēža profilaksē – kopš 2009. gada ir ieviests organizētais dzemdes kakla vēža skrīnings, kā arī 2010. gadā valsts imunizācijas programmas ietvaros uzsākta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret šo slimību izraisošo HPV vīrusu.

Iveta Ķelle, biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja: ""Papardes zieds" pērnā gada nogalē veica apkopojumu par jauniešu veselības jomā veiktajiem pētījumiem, kura rezultāti bija visai šokējoši – sociologs Arnis Kaktiņš tos raksturoja kā ceļu uz iznīcību. Vērtējot dzemdes kakla vēža profilakses situāciju, nākas secināt, ka veselība nav vērtība arī citās sabiedrības grupās. Citu Eiropas valstu sievietes cīnās par to, lai viņām būtu garantētas dzemdes kakla vēža profilakses iespējas, bet mūsu sievietes tās neizmanto! Vai nav paradokss? Manuprāt, ir pēdējais brīdis visa vecuma sievietēm apzināties savas un savu meitu veselības nozīmi – kā personiskās, tās sabiedrības dzīves kontekstā – un aktīvi izmantot visas iespējas (jo īpaši valsts sniegtās un apmaksātās) tās profilaktiskajā aizsardzībā, nevis meklēt ieganstus, lai to nedarītu vai diskutētu par vakcinācijas kaitīgumu. Vesela sabiedrība nav iedomājama bez veselām sievietēm – kā esošām, tā topošām."

meietene_ar_sarkanu_cepuri_1_430

Pēc Pasaules Veselības organizācijas atzinuma, Ir tikai 2 vēža lokalizācijas, pret kurām pastāv efektīva profilakse turpat vai 100% apmērā – plaušu vēža gadījumā tā nesmēķēšana, savukārt dzemdes kakla vēža gadījumā – skrīnings un vakcinācija. Kā vienā lekcijā vaicāja kāda cienījama un pieredzējusi ginekoloģe: "Kāpēc jaunās latviešu meitenes/sievietes sevi tā nemīl, ka nemaz nerūpējas par savu ginekoloģisko veselību? Jauna lūpu krāsa vai džinsu pāris jau patiesībā nav sevis mīlēšana, varbūt vien palutināšana. Īstā mīlēšana sākas tad, kad tu rūpējies par savu ķermeni, tā veselību jau kopš jaunības, darot visu iespējamo, lai tas ilgāk būtu pasargāts no dažādām kaitēm un saslimšanām."

Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa būtībā liek padomāt par to pašu. Pavaicāt – vai es sevi mīlu? Padomāt, kāpēc 2 gadu laikā tikai 13,6 % no uzaicinātajām sievietēm veikušas valsts apmaksātos dzemdes kakla vēža profilaktiskos izmeklējumus, kāpēc tik daudzas sievietes noliedz vakcinācijas nozīmi, ietekmējoties no absurdiem, nezinātniskiem izdomājumiem, tā vietā, lai nodrošinātu sev aizsardzību no slimības, ar kuras izraisītāju saskaras vai ik katra sieviete.

Papildu informācija un videopadomi – www.papardeszieds.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.