1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Lūpu sprēgāšana – Kāpēc tā rodas un ko ar to darīt

 

Lūpu āda ir plāna, tāpēc lūpas ir ļoti jutīgas. Dažās situācijās tas ir labi, bet tikai līdz tam brīdim, kad maigā āda sasprēgā, kļūst raupja, sāpīga un ne visai glīta.

Kāpēc lūpas sprēgā

Aukstums – Kad ārā ir auksts, neaizsargātās lūpas uzreiz to sajūt. Asinsvadi lūpās sašaurinās un pārstāj barot lūpu virsmu. Un, ja neaizsargāsi, tad sals iedarbsies arī uz virsējiem lūpu slāņiem. Plāna āda, zaudējot mitrumu, kļūst sausa un raupja.

Karstums – Lai gan karstums nesašaurina asinsvadus, tas tomēr atūdeņo organismu. Sausuma sajūta rodas uz mēles, rīklē un, protams, uz lūpām. Mitruma trūkums palielina maigās ādas trauslumu, tāpēc arī rodas plaisas.

Ieradums aplaizīt lūpas – Kad siekalas nožūst, lūpas zaudē mitrumu, tāpēc plaisā vēl vairāk. Tiec vaļā no šī ieraduma!

Ēdiens – Piemēram, ēdiens ar lielu etiķa saturu (salāti vai konservi), daži augļi ar augstu skābes saturu (citrusaugļi), asas garšvielas, sāļās uzkodas kairina un padara lūpas sausas.

Slikta kosmētika – Dažreiz gadās pat tā, ka uzklāj higiēnisko lūpukrāsu, kurai būtu jāpasargā lūpas no plaisāšanas, taču tas nenotiek. Tad ir tikai divi varianti – vai nu kosmētika ir sliktas kvalitātes, vai nu tā lūpukrāsa tev vienkārši neder. Pavēro, kā tavas lūpas jūtas pēc lūpukrāsas uzklāšanas. Sausas? Velkoša sajūta? Meklē tādu, no kuras šādu sajūtu nebūs.

Agresīvs pīlings – Ja regulāri izmantosi cietus skrubjus, iedzīvosies mikroplaisās. Labāk retāk un maigāk.

Kā apārstēt saplaisājušas lūpas mājas apstākļos

Kad lūpas jau ir saplaisājušas un kļuvušas sāpīgas, ir jāpieliek pūles, lai nepatīkamie simptomi izzustu.

Pirmkārt, nedrīkst kost lūpās un plēst nost cietos ādas gabaliņus. Tādējādi tu tikai vairāk satraumēsi ādu un paildzināsi dzīšanas procesu.

Otrkārt, mitrini lūpas ar speciālu balzamu vai lūpukrāsu palīdzību. Labāk nepērc līdzekļus burciņās, lai nevajadzētu aiztikt lūpas ar pirkstiem. Tā tu izvairīsies no mikrobu nokļūšanas uz lūpām.

Treškārt, izmēģini dabīgus un maksimāli vienkāršus līdzekļus, kas veidoti uz vaska vai vazelīna bāzes. Jo vairāk ir piemaisījumu, jo lielāka iespējamība, ka tieši tas līdzeklis tev nederēs.

Izmēģini dabīgo medu – lielisku mitrinošo līdzekli. Labākam rezultātam uzklāj to pirms miega.

Ja pret medu ir alerģija, izmēģini kakao, mandeļu, smiltsērkšķu vai kliņģerīšu sviestu. Tie uztur mitrumu, mitrina ādu un palīdz plaisām ātrāk sadzīt.

Ko darīt, lai lūpas neplaisātu

Padzeries, līdz ko sajūti sausumu mutē.

Telpās izmanto gaisa mitrinātāju.

Sargā lūpas no saules staru iedarbības (smērē balzamu, kuram ir SPF).

Aizsargā lūpas no aukstuma ar treknas higiēniskās lūpukrāsas palīdzību.

Ziemā un rudenī piesedz muti ar šalli, lai pasargātu no sniega, lietus un vēja.

Lieto tikai kvalitatīvu kosmētiku.

Neaizraujies ar kairinošu produktu lietošanu.

Lai nevajadzētu grauzt lūpas, saglabā mieru un nenervozē.

 

1 KOMENTĀRS

  1. Paldies par so informaciju jums un es izdarisu ta ka jus teica laij pirms miega uzliek vai uzsmere medu tad plaisas nebus

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.