5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Dermatologi aktualizē strutojošā hidradenīta simptomus un problemātiku

 

Hroniskā ādas saslimšana HS (hidradenitis suppurativa) skar aptuveni 1% Latvijas iedzīvotāju. Informācijas trūkuma dēļ slimības skartie cilvēki dēļ bieži neārstējas vispār, ārstējas ar nepiemērotām metodēm, cieš sāpes un samierinās ar dzīves kvalitātes pasliktināšanos. Dermatologi vērš uzmanību uz slimības problemātiku un simptomiem, aicinot ikvienu iegūt vairāk informācijas jaunajā vietnē www.hidradenitis.lv.

HS, dēvēts arī par strutojošo hidradenītu, furunkulozi, Verneja slimību un inverso akni, ir hroniska ādas saslimšana. Tai raksturīgi sāpīgi bumbuļveida izsitumi un sastrutojumi lielā skaitā tādās ķermeņa zonās kā padusēs, cirkšņos, uz sēžamvietas, kā arī galvas rajonā vīriešiem un krūšu apvidū sievietēm. Atšķirībā no parastas infekcijas, šis process ilgst gadiem ilgi. Slimības iemesls ir iekaisums mata folikulā un sviedru dziedzerī.

Bez savlaicīgas HS diagnostikas un ārstēšanas ķermeņa izsitumi pakāpeniski var kļūt arvien lielāki un sāpīgāki. Iekaisuma vietās notiek pastiprināta ādas svīšana, izraisot niezi un dedzināšanu. Bieži vien nevēlamie veidojumi sāk strutot, asiņot, izdalīt nepatīkamu smaržu, kā arī atstāj rētas. Neārstēts HS var veicināt vēlmi izolēties no sabiedrības, zarnu saslimšanas, depresiju, metabolo sindromu un citu problēmu rašanos.

“Strutojošā hidradenīta pacientiem bieži trūkst informācijas par slimību, kas viņus skārusi. Sākuma stadijā HS simptomi var atgādināt citas saslimšanas, tāpēc daudzi pacienti neārstējas vispār, ārstējas ar neatbilstošām metodēm vai arī kavējas apmeklēt speciālistu, domājot, ka saskārušies neatbilstošas higiēnas problēmu. Šādi slimība tikai pieņemas spēkā un pasliktina pacientu dzīves kvalitāti, kā arī pazemina spējas pilnvērtīgi strādāt un socializēties,” norāda dermatologs Raimonds Karls.

Dermatologs uzsver, ka, novērojot HS simptomus, būtiski ir doties pie ārsta nekavējoties. Savlaicīga saslimšanas diagnostika ļauj uzsākt veiksmīgu ārstēšanu, izvairoties no tālākas slimības attīstības. Tāpat R.Karls atzīmē, ka par šo ādas slimību pastāv virkne nepareizu pieņēmumu, un aicina atcerēties, ka HS:

  • nav slimība, ar kuru iespējams tikt galā bez ārstu palīdzības;
  • nav ne lipīga, ne seksuāli transmisīva slimība;
  • nav atkarīgs no personīgās higiēnas ieradumiem.

Lai pilnveidot pacientu, viņu ģimenes locekļu un vispārējās sabiedrības zināšanas par HS, pirmo reizi Latvijā šai saslimšanai ir izveidota mājaslapa www.hidradenitis.lv. Jaunajā tiešsaistes vietnē plašāk par slimības simptomiem, ārstēšanu un citiem būtiskiem jautājumiem var uzzināt ikviens interesents.

 

Autors: LLC Infinitum 8 03.01.2017

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.