17 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

Atmodini sevī radošo garu!

 

Ja līdz šim domāji, ka mūza slēpjas vienīgi aiz konkrētiem cilvēkiem un lietām, tad, izlasot šo rakstu, pārliecināsies, ka iedvesma ir kā lietus, kas var nolīt pār tevi jebkurā brīdī.

“Daudzi pasaules slaveni mākslinieki nezina, kā pie viņiem atnāca iedvesma. Viņi vai nu to nosapņoja, vai arī ideja radās pavisam pēkšņi un negaidīti,” stāsta psiholoģe Rita Zālīte no Mākslu terapijas centra. Piemēram, Agata Kristi idejas saviem romāniem smēlās, mazgājot traukus, jo tieši tad viņa domāja par slepkavībām. Ej nu sazini, kāda netīriem traukiem ir saistība ar slepkavībām, taču skaidrs ir viens – radošumu jeb kreativitāti tu vari meklēt un attīstīt sevī visu mūžu.

Īpaši spilgti radošais gars izpaužas bērnos. “Bērniem radošums ir spontāns un dabisks. Viņi vēl nav ielikti sabiedrības noteiktajos rāmjos, ka tulpīte ir jāzīmē tieši šādi un ne citādi!” stāsta psiholoģe. Ir svarīgi nepazaudēt bērnu sevī arī pieaugušā vecumā, lai varētu atļauties skriet pa puķu pilnu pļavu, nedomājot par to, cik tas ir pareizi, pieklājīgi un vai tā vispār drīkst. Rita Zālīte norāda, ka kreativitātes būtība ir atrast jaunus risinājumus, veicot kardinālas pārmaiņas savās ierastajās darbībās un domāšanas veidā.

 

Radošu cilvēku īpašības

Ir virkne raksturojošu īpašību, kuras piemīt ikvienai radošai personībai, pasvītrojot tās individualitāti. “Radošiem cilvēkiem piemīt laterālā domāšana, kas apvieno tēlus un loģiku, radot jaunus risinājumus. Tas ir domāšanas process, kura pamatā ir vēlme paskatīties uz lietām citādi,” skaidro psiholoģe. Ja vēlies būt radoša, tev ir jāatbrīvojas no jau pastāvējušiem uzskatiem. Tev nepieciešams optimisms, uzņēmība, atvērtība un zinātkāre. Tev ir jābūt atvērtai pret pārsteigumiem, gatavai risināt un meklēt jaunas sakarības, kā arī ļoti, ļoti vērīgai – jāierauga viss, kas notiek apkārt. Radoši var gan gatavot ēst, gan veidot likumprojektus, gan projektēt mājas, un tas nenozīmē tikai gleznotājam vai rakstniekam nepieciešamo iedvesmu. Iedvesma strādāt savu darbu un pilnvērtīgi dzīvot mums ir nepieciešama ik uz soļa. Kreativitāti rosina informācijas bagāta, demokrātiska vide, kas tevi nevis ierobežo, bet gan ļauj brīvi izpausties.

 

Kas apgriež spārnus

Radošā lidojuma amplitūdu var mazināt vairāki faktori. Viens no tiem ir novērtējums. Ja tu zini, ka tavs rezultāts tiks vērtēts, tas tevi var mudināt drīzāk pielāgoties pieņemtajiem rāmjiem, nekā atļauties būt kreatīvai. Ja radošu cilvēku pārāk daudz kontrolē, tas var izsaukt dažādas negatīvas emocijas. “Arī apbalvojumi un sacensības radošus cilvēkus par daudz ierobežo un neļauj tiem atrasties brīvā lidojumā,” skaidro Rita Zālīte.

 

Aizraujoša ikdiena

Radošas idejas vari ieviest arī savā ikdienā, turklāt visdažādākajos veidos. Pat personīgo budžetu tu, piemēram, vari sadalīt kaudzītēs un izlozēt kā loterijā – kurā dienā tu cik tērēsi. Šāds naudas līdzekļu sadalījums kādam var palīdzēt izbēgt no nomācošās sajūtas, ka katra diena ir vienāda. Radoši cilvēki tik ātri nenoveco, tieši šī interese par dzīvi, par visu jauno ļauj uzturēt enerģiju un dzīvot ar prieku. “Skatoties seriālus vien, cilvēks savā attīstībā apstājas un vairs neredz tālāk par vienu scenāriju,” stāsta psiholoģe. Dzīves kvalitāte veidojas no tā, kā tu pavadi ik mirkli – daudz aizraujošāk ir katru dienu uztvert kā brīnumu, nevis kā eksistenci, kas kaut kā jānovelk.

Kurš gan nepazīst sajūtu, kad šķiet – viss it kā ir kārtībā, darbs apmierina, dzīve rit bez starpgadījumiem, bet viss vienalga ir apnicis… Ko darīt? Psihologi iesaka rutīnu lauzt komandā. Vienojies ar kolēģiem par kādu noteiktu dienu, kad visi darbā ierodas tematiskā apģērbā. Izmēģiniet pārkārtot mēbeles vai pārlīmēt mapītēm citas muguriņas. Kaut vai izdomājiet jaunu sasveicināšanās tehniku, mainiet ēdienkarti un citus ierastos rituālus.

Katru dienu uz darbu ej mazliet citādi nekā parasti, paskaties ne tikai sev zem kājām, bet arī uz augšu. Atkarībā no noskaņojuma radošumu var ieraudzīt ik uz soļa. Arī stāvot sastrēgumā, vari klausīties kādu aizraujošu audio grāmatu. Svarīgākais ir neuztvert katru situāciju kā nolemtību, bet gan izmantot tos resursus, kas ir mums apkārt. Veic savu laika revīziju – vai tiešām ir vērts veltīt laiku visiem apkārtējiem cilvēkiem? Ir dažādi veidi, kā mēs varam nodzīvot šo dzīvi – ar drūmi sarauktu pieri vai arī ar rotaļīgu smaidu sejā. Izvēle ir tavās rokās!

 

 

Pievilini iedvesmu!

Ja tev gribas vai ir nepieciešams kaut ko izdarīt, bet nav iedvesmas, šeit atradīsi īsu pamācību motivācijas pievilināšanai!

Elpo. Ieelpa, izelpa – elpošanas vingrinājumi ir svarīga lieta. Vai zini, kādēļ jogi nelieto alkoholu un nepīpē? Tādēļ, ka ar elpošanas vingrinājumu palīdzību viņi var novest sevi līdz jebkuram izmainītas apziņas stāvoklim – no viegla reiboņa līdz dziļam miegam. Ja vēlies sasniegt savu mērķi, sākumā ir jānomierinās, jāpārstāj uz sevi dusmoties un vienkārši dziļi un viegli jāieelpo. Skaiti līdz trīs un izelpo, skaiti līdz viens – ieelpo, vai arī vēl labāk – kārtīgi pažāvājies. Smadzeņu šūnas piesātināsies ar skābekli un domāt kļūs vieglāk. Tad arī iedvesma atnāks.

Pieradini mūzu. Mūza ir kā kaķis, tā pierod pie vietas. Izveido kaut vai mazu stūrīti, kur tu radīsi savus meistardarbus – noliec tur ērtu krēslu, kā arī sasniedzamības robežās sakārto visu nepieciešamo savai daiļradei – kafiju, sinonīmu vārdnīcu utt. Novērs visus blakus trokšņus, neļauj nevienam novērst tavu uzmanību. Pēc kāda laika tu ievērosi, ka tavai mūzai ir radies nosacījuma reflekss: kā tikko tu apgulies uz dīvāna un sāc ēst cepumus, tā uzreiz pie tevis atnāk iedvesma.

Vērsies pie profesionāļiem. Lai arī ko tu darītu, pasaule ir pilna ar cilvēkiem, kuri dara tieši to pašu. Nav svarīgi, vai tu raksti mūziku, vai taisi skulptūras no atkritumiem. Uz šīs planētas tu neesi viena – kāds jau to noteikti dara. Palasi rakstus žurnālā, kuram tu vēlies rakstīt, paskaties foto albumus vai palasi informāciju tematiskajos forumus – ļoti drīz tev sāks niezēt rokas un mūza sāks dot mājienus, ka tu to vari darīt pat labāk. Vissvarīgāk ir citu darbos atrast to detaļu, aiz kuras aizķersies tava radošā doma.

Parunā par to. Dažkārt pietiek ar to, ka tu kādam no mājiniekiem pažēlojies, ka tev neizdodas īstenot savu sapni. Kamēr tu īdēsi un raudāsi viņiem uz pleca, pati saviem spēkiem atklāsi, kā to panākt. Galvenais, lai tuvinieki nebūtu vienaldzīgi un izrādītu tev atbalstu.

Lai tevi pamudina. Tu pat nevari iedomāties, kāda iedvesma rodas brīdī, kad zvana redaktors un paziņo, ka tev pēc divām stundām ir jānodod materiāls. Tēma, pie kuras tu mocījies jau mēnesi, nu šķitīs viegli saprotama, domas plūdīs un secīgi klāsies tieši uz papīra.

Pats galvenais – vienkārši sāc! Dari kaut ko – atver baltu lapu un uzraksti: “Romāns trīs daļās.” Nedomā par to, cik tas ir labs, vai arī cik tas ir slikts un kāds būs nobeigums. Iespējams, tev to visu gribēsies izdzēst un uzrakstīt no jauna. Bet tas taču būs lieliski, ja tavs sākotnējais teksts būs uzvedinājis tevi uz domām. Paņem rokās ģitāru, tamboradatu, krāsas, fotoaparātu un vienkārši sāc, jo sākt ir pats grūtākais.

 

Teksts: Ieva Leinerte.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.