1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Kā atgūties pēc svētkiem

 

Decembri mēs pavadām Ziemassvētku un Vecgada vakara gaidās. Ziemassvētki ikviena latvieša mājās ienāk ar bagātīgi klātu galdu, bet Jaunā gada sagaidīšana nav iedomājam bez šampanieša. Tomēr, ja svētkos ēsts vai iedzerts par daudz, nākamais rīts pēc svētkiem var nebūt ļoti patīkams.

Kā rīkoties, ja apēsts par daudz?

Latviešu ticējumā teiks, ka Ziemassvētkos galdā jāceļ vismaz divpadsmit ēdieni, lai nākamajā gadā būtu pārticība. Tomēr šāda pieeja galda klāšanai itin viegli noved ēdājus pie pārēšanās, kas savukārt var radīt ne tikai nogurumu, bet arī smaguma sajūtu, vēdergraizes un vēdera uzpūšanos. Tā kā svētku vakariņas var izvērsties par visai ilgstošu procesu, ieteicams ēdienu baudīt lēni un nesteidzīgi, ļaujot aizkuņģa dziedzerim vienmērīgi strādāt, to nepārslogojot. Gremošanu var veicināt arī viegli gāzēta minerālūdens glāze maltītes laikā. Tāpat izvairīties no smaguma sajūtas palīdzēs arī neliela izkustēšanās starp ēdienreizēm.

Ja nu svētkos tomēr ir gadījies pārēsties un radusies traucējoša smaguma sajūta, gremošanas procesu var uzlabot ar bezrecepšu medikamentu palīdzību, kuri paredzēti kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai. Lipāze un amilāze, kura sastopama šāda veida preparātos, palīdzēs sašķelt grūti sagremojamas vielas. Pēc trekniem un asiem ēdieniem nereti izjūtama arī kuņģa dedzināšana. Lai novērstu nepatīkamas sajūtas kuņģī, “BENU aptieku” farmaceite Oksana Gehtmane iesaka lietot enzīmu preparātus, kuri palīdzēs ēdienu ātrāk sašķelt. Savukārt gadījumos, kad kuņģī jūtama dedzināšana, farmaceite rekomendē lietot skābes samazinošos līdzekļus. Aptiekā pieejami arī universāli līdzekļi kuņģa un gremošanas trakta problēmām. Savukārt mājas apstākļos farmaceite iesaka pagatavot sodas ūdeni, kas arī var lieliski palīdzēt, ja kuņģī jūtama dedzinoša sajūta. Tomēr šo metodi nav vēlams izmantot pārāk bieži.

Ja iedzerts par daudz

Ja iepriekšējā vakarā vairāk vaļas ļauts alkohola lietošanai, ir ļoti iespējams, ka tas atsauksies uz pašsajūtu nākamajā rītā. Visbiežāk sastopamie simptomi atkarībā no patērētā alkohola daudzuma var būt slāpes, nogurums, galvassāpes, nelabums, koordinācijas zudums. Galvenie iemesli, kas izraisa šos simptomus, ir dehidratācija, cukura līmeņa pazemināšanās asinīs, elektrolītu disbalanss un alkohola jeb etanola pārstrādes rezultātā radītā acetaldehīda klātbūtne organismā. 

Alkohols ir urīndzenošs līdzeklis jeb diurētiķis. Ūdens uzsūkšanos organismā, kā arī cukura, sāļu un vitamīnu līmeni asinīs regulē hormons vazopresīns. Alkoholam nonākot asinīs, vazopresīna sintēze organismā tiek bloķēta, kā rezultātā organismā esošais ūdens netiek filtrēts, bet izvadīts no organisma. Vidēji, iedzerot 250 ml stiprā alkohola, no organisma tiek izvadīts līdz pat 1 litram ūdens, tādā veidā arī alkohols organismā tiek pārstrādāts ievērojami lēnāk. Turklāt, apmeklējot tualeti, no organisma tiek izvadītas arī tādas vielas kā nātrijs un kālijs, tādējādi zūd elektrolītu balanss un rodas brīvie radikāļi, kas traucē šūnu darbību. Turklāt alkohola pārstrādē organisms izmanto ļoti lielu apjomu enerģijas, kurā tiek izmantotas glikozes rezerves. Tā kā aknas tiek noslogotas, pārstrādājot alkoholu, tās nav spējīgas pietiekami uzturēt cukura līmeni. Šo apstākļu rezultātā organisma veiksmīga darbība tiek traucēta, un, pamostoties no rīta, cilvēks izjūt slāpes, galvassāpes, sliktu dūšu, nespēku un nespēju koncentrēties. Turklāt papildus tam organismam jācīnās ar alkohola pārstrādes radīto toksisko vielu – acetaldehīdu. Šīs vielas iedarbībā paātrinās pulss, pastiprinās svīšana, rodas slikta dūša.

Lai no paģirām sevi pasargātu jau alkohola lietošanas laikā, vēlams starp alkoholiskajiem dzērieniem iemalkot arī kādu bezalkoholisko dzērienu – ūdeni vai sulu. Tāpat arī glāze ūdens pirms gulētiešanas var palīdzēt jau laikus uzlabot pašsajūtu no rīta. Farmaceite Ligita Kukule stāsta, ka arī absorbentu, piemēram, “aktivētās ogles” iedzeršana pirms gulētiešanas var laikus mazināt paģiru intensitāti. Pamostoties no rīta, galvenais ir palīdzēt organismam izvadīt indīgās vielas. To varēsiet labi izdarīt, dzerot minerālūdeņus. Tāpat slāpju remdēšanai ūdenim vai rīta tējai var pievienot citronu. Ļoti ieteicama no rīta ir C un B vitamīnu uzņemšana, jo šo grupu vitamīni veicina alkohola metabolismu aknās. Galvassāpju mazināšanai ieteicami acetilsalicilskābi saturoši preparāti. Izjūtot sliktu dūšu, ieteicamas ir tējas, kuru sastāvā ir ingvers, bet žeņšeņu saturoši preparāti mazinās nogurumu. Ligita Kukule arī stāsta, ka spēka atgūšanai noderēs ar proteīnu bagātas brokastis.

 

Par to, kā rīkoties, ja svētku maltītes vai pārmērīga alkohola lietošanas sekas jūtamas nākamajā dienā, padomus sniedza “BENU aptieku” farmaceites Oksana Gehtmane un Ligita Kukule.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.