5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

8 iemesli, kāpēc tev šajās brīvdienās ir jāizlasa grāmata

 

Mēs piekrītam – tukšs un mierīgs dzīvoklis, grāmatu kaudzīte un pudele Sauvignon Blanc varbūt tiešām nav visu cilvēku ideja par perfekto piektdienas nakti. Taču ir vairāki būtiski iemesli, kāpēc tev vajadzētu šajā nedēļas nogalē izbrīvēt pāris stundiņas, ērti iekārtoties dīvānā un izbaudīt lielisku grāmatu. Lasi tālāk!

1. Lasīšana padara tevi empātiskāku

Šis varētu būt visnozīmīgākais iemesls, kāpēc vērts atvērt grāmatu. Pētnieks Deivids Fosters Volliss uzskata, ka literatūras lasīšana padara tevi par labāku, empātiskāku personu. Voliss to pamato šādi: “Ja tu esi pietiekami saprātīgs, lai veiktu secinājumus, tu vari no dažādiem skatpunktiem palūkoties uz apaļīgo, nevīžīgo un īgno sievieti rindā pie veikala kasēm, kura tikko sabrēkusi uz savu bērnu. Varbūt viņa ne vienmēr ir tāda. Varbūt viņa trīs naktis pēc kārtas bijusi nomodā, turot sava mirstošā vīra roku. Ja tu patiešām iemācīsies pievērst uzmanību, tu sapratīsi, ka dzīvē pastāv dažādas iespējas.”

2. Grāmatas palīdz koncentrēties

Iespējams, arī tev tā ir gadījies: pēc garas un nogurdinošas dienas birojā tu dodies mājup un stundām ilgi lasi ziņas dažādās mājaslapās, atjauno Twitter un Facebook jaunumus, pēti interneta veikalu piedāvājumus un dari dažādas citas mazsvarīgas lietas pie datora. Pēc vairākām šādi pavadītām stundām var rasties sajūta, ka smadzenes ir gluži vai apdullušas no milzīgā un bezjēdzīgā informācijas apjoma. Perfektais līdzeklis šādā situācijā ir grāmata. Sākumā tev varētu būt grūti koncentrēt uzmanību, taču, līdz ko tu iedziļināsies, apdullums momentā pazudīs. Pat ja tu lasi grāmatu tērpusies pidžamā un sēžot uz dīvāna, šajā nodarbē nav nekā pasīva. Katrs teikums ir kā uzmundrinošs vingrinājums tavām smadzenēm.

3. Tas tevi padarīs par inteliģentāku sarunu biedru

Jo vairāk tu lasi un jo dažādākas grāmatas tu izbaudi, jo biežāk tu pieķersi sevi pie domas, ka ikdienišķās sarunās tev ir daudz vairāk sakāmā (un cilvēki patiešām tevī vēlēsies ieklausīties).

4. Grāmatas uzlabo tavas valodas zināšanas

Vai zini, cik ļoti kaitinoši ir cilvēki, kuri jauc vārdu “ka” un “kad” lietošanu? Vai vēl trakāk – tikko iepazītais vīrietis atsūta tev ziņu “vēlos tevi tagat satikt”? Briesmīgi! Grāmatas uzlabo tavu vārdu krājumu un pareizrakstību.

5. Lasīšana palīdz relaksēties

Saskaņā ar Saseksas universitātes neiropsihologu pētījumiem, grāmatu lasīšana ir izcils veids kā relaksēties. Kāda brīvprātīgo grupa piedalījās testā, kura izpildes rezultātā viņiem paaugstinājās stresa līmenis. Pēc tam zinātnieki lika izpildīt dažādas vispārzināmas relaksācijas metodes – gara pastaiga, tase silta dzēriena, video spēles, mūzika, utt. Rezultātā tika izpētīts, ka 6 lasīšanas minūtes samazināja stresa līmeni par 68% un tā izrādījās iedarbīgākā metode.

6. Lasīšana mazina Alcheimera slimības risku

Veselīgs dzīvesveids un aktivitātes, kas stimulē smadzenes, ir labākie veidi kā samazināt risku saslimt ar Alcheimera slimību – turklāt lasīšana ir līdzekļu topa augšgalā. 

7. Tas ir lēts veids kā paplašināt redzesloku

Eksotiskas valstis, cietumi, slimnīcas, vairākus gadsimtus sena pagātne, miljons dolāru vērti kūrorti – vai tu esi pievērsusi uzmanību, cik daudz vietās esi “pabijusi” ar lasīšanas palīdzību? Nav svarīgi, kur tu atrodies – grāmata ir kā durvis, kas atveras uz citu pasauli. 

8. TAS IR JAUTRI!

Neļauj briesmīgajām atmiņām par vidusskolas obligāto literatūru sabojāt lasītprieku uz visiem laikiem. Rakstniece Vendija Lesere ir atklājusi iemeslus, kāpēc grāmatu lasīšana ir tik fantastiska: “Ja runājam par literatūru, mēs visi taustāmies tumsā, pat rakstnieks. Un tā ir lieliska lieta, varbūt pat labākā grāmatu īpašība. Tas vienmēr ir sava veida piedzīvojums. Pat ja tu grāmatu pārlasi otro, trešo vai desmito reizi, tā joprojām tevi pārsteigs un jauna mīļākā rakstnieka atklāšana rada tikpat lielu sajūsmu kā neapdzīvotas salas izpētīšana.”

 

Kad tu lasi aizraujošu noveli, tu paveic pusi darba – rakstnieks tevi apgādā ar tekstu, savukārt tava iztēle uzbur ainu. Citiem vārdiem sakot, lasot tu uztver un atrisini problēmas. Tu piedalies. Tu izdari secinājumus par grāmatas tēliem, balstoties uz dažādām detaļām. Grāmatas lasīšanas laikā tu esi vienā komandā ar rakstnieku. Tāpēc ko tu vēl gaidi?! Paņem grāmatu un kļūsti vēl satriecošāka! 🙂

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.