11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Padomi saldākam miegam

 

Bieži vien karjeras, mācību un visas dzīves maratons ir tik saspringts, ka kaut ko nākas upurēt – visbiežāk tā ir kārtīga izgulēšanās. Taču tas nav tik nevainīgi, kā varētu šķist – uz spēles tiek likts tavs skaistums, veselība un labsajūta. Lasi padomus, lai iegūtu saldāku miegu jau šonakt!

* Pierodi pie rutīnas. Centies iemigt un celties vienā un tajā pašā laikā, vismaz darbadienās. Ja tev ir slikts miegs, ieplāno diendusu.

* Ja tavā guļamistabā atrodas izgaismots pulkstenis, pagriez to uz otru pusi nakts laikā, jo pat mazākais gaismas daudzums var traucēt relaksētu miegu. Istabai ir jābūt maksimāli tumšai.

* Ja jūti, ka tev ir problēmas iemigt, kāp laukā no gultas un mēģini vēlreiz pēc kāda laika. Nav vērts mēģināt sevi ar varu “piespiest iemigt” – tādā veidā tu visu nakti pavadīsi, grozoties un vārtoties pa gultu un kļūstot arvien dusmīgāka uz sevi.

* Nenodarbojies ar sportu 4 stundas pirms miega un katru dienu vismaz 15 minūtes uzturies dabīgajā dienasgaismā.

* Domā par miegu kā par savu labsajūtas recepti. Izvairies no iespējamām veselības problēmām nākotnē, kārtīgi izguļoties jau tagad. Kvalitatīvs miegs tavai veselībai ir tikpat svarīgs kā veselīgs uzturs un fiziskas aktivitātes.

* Minimālais miega daudzums ir 7 stundas diennaktī. Visā pasaulē aptuveni 20-30% sieviešu cieš no regulāras neizgulēšanās.

* Ņem vērā – katra stunda, kuru tu diennaktī nolaupi veselīgam miegam, palielina risku saslimt ar depresiju, pasliktina atmiņu, vielmaiņu (līdz ar to veicina arī svara pieaugumu) un vājina imūnsistēmu. 

* Miega laikā āda atjaunojas, tāpēc neizgulēšanās ietekmē arī tavu skaistumu – parādās palielinātas poras un sīkas krunciņas, sarūk kolagēna līmenis. 

* Ideālais laiks, kad doties pie miera – no plkst. 22-24 vakarā (šis laiks var mazliet mainīties atkarībā no katra indivīda). Lai saldi izgulētos, centies pusstundu pirms gulētiešanas izslēgt visas elektroniskās ierīces un vismaz reizi nedēļā izmazgā spilvena pārvalkus.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.