9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Liepājas koncertzāle jubileju atzīmēs ar ņujorkiešu “Bang on a Can All-Stars” koncertu

 

27. oktobrī plkst. 18.00 Liepājas koncertzāle ‘’Lielais dzintars’’ svinēs savu trešo jubileju ar izcila un tradīcijām bagāta ansambļa “Bang on a Can All-Stars” koncertu. Ansamblis nāk no Ņujorkas un ir viens no ietekmīgākajiem laikmetīgās mūzikas vēstnešiem pasaulē.

“Bang on a Can All-Stars” ir daudzpusīga jaunās mūzikas organizācija, kas popularizē un stiprina izpratni par inovatīvu klasisko mūziku. Nepārspējama muzikalitāte, vispasaules koncerttūres, augsti godalgoti mūzikas ieraksti un īpaši grupai radīti jaundarbi “Bang on a Can All-Stars” padarījuši par vieniem no ietekmīgākajiem laikmetīgās mūzikas vēstnešiem pasaulē.
“Šī gada jubilejas reizē vēlējāmies liepājniekiem un pilsētas viesiem sagādāt ko ļoti īpašu! “Bang on a Can All-Stars” ir unikāla mūzikas vienība, kas izceļas ar savu autentisko, nekur citur nedzirdēto skanējumu. Netipiskais instrumentu salikums – čells, basģitāra, klavieres, bungas, ģitrāra un klarnete – rada inovatīvu ansambļa rokrakstu, kurā netieši varam saklausīt klasiskās mūzikas, džeza un roka intonācijas, kas savienotas ar tipiski minimālistisko, urbāno un ritmisko amerikāņu mūziku. Ja vienu brīdi var rasties asociācijas ar angļu rokmūzikas grupu Pink Floyd skanējumu, tad jau citā mirklī mēs tiekam ievesti jau pilnīgi citā estētikā – tā ir absolūti holistiska domāšana! Ansamblis ved mūziku vēl neapzinātās teritorijās, satricinot definīciju par to, kas mūsdienās ir koncerta mūzika,” uz jubilejas koncertu aicina “Lielā dzintara” mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.
Dibināta 90. gadu sākumā, apvienība visā pasaulē ir atpazīstama ar īpaši dinamiskiem koncertiem un mūsdienu mūzikas inovatīvākajiem ierakstiem. Ar dabisku vieglumu pārkāpjot robežas starp klasisko mūziku, džezu, roku, pasaules un eksperimentālo mūziku, seši grupas dalībnieki radījuši pašu savu grupas identitāti. Pateicoties plašajam jaundarbu klāstam un tikai sev raksturīgajām instrumentācijām, “Bang on a Can All-Stars” kļuvuši par zīmolu, kurš stāv pāri žanru definīcijām. Grupas ierakstus izdevušas tādas ierakstu kompānijas kā “Sony”, “Universal” un “Nonesuch”.

Ansamblī iekļaujas čelliste Ešlija Batgeita (Ashley Bathgate), basģitārists Roberts Bleks (Robert Black), pianiste Vikija Čo (Vicky Chow), perkusionists Deivids Kosins (David Cossin), ģitārists Marks Stjuarts (Mark Stewart)un klarnetists Kens Tomsons (Ken Thomson). Apvienība sadarbojusies ar visu laiku ievērojamākajiem mūsdienu mūziķiem – Stīvu Reihu, Ornetu Kolmenu, Braienu Īno un citiem, bet viens no “Bang on a Can All-Stars” nesenākajiem veikumiem ir projekts “Field Recordings”.
“Field Recordings” ir grandiozs multimediju projekts, kuram savus jaundarbus veltījuši 18 komponisti no visas pasaules. Balansējot starp mūziku un skaņu mākslu, “Field Recordings” apvieno mūziku, filmu, skaņas un dažādus audiovizuālos darbus. Viens no projekta komponistiem un grupas dibinātājiem Deivids Langs (David Lang)projektu raksturo kā spoku stāstu: “Mēs lūdzām komponistus no dažādām muzikālām pasaulēm izvēlēties balss, skaņu, izbalējušu melodiju ierakstus, ap kuriem radīt jaunus skaņdarbus.”

Izpārdotās koncertzālēs programma atskaņota neskaitāmās valstīs un nu skanēs Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” jubilejas reizē. Koncerts Latvijā ir viena no pieturām ansambļa pasaules koncerttūrē. Tūres ietvaros oktobrī un novembrī “Bang on a Can All-Stars” koncertēs trīs kontinentos un septiņās valstīs – ASV, Meksikā, Argentīnā, Nīderlandē, Krievijā, Latvijā, Vācijā. Jubilejas koncerts Liepājā būs apvienības vienīgais koncerts Ziemeļeiropā 2018. gadā.
Pirms koncerta plkst. 18.00 koncertzāles mākslas telpā Civita Nova ikviens gaidīts uz koncerta ievadsarunu, kas palīdzēs izprast laikmetīgo mūziku, jauno mūzikas tradīciju Amerikas Savienotajās valstīs, kā arī gaidāmo ansambļa “Bang on a Can All-Stars” koncerta programmu.
 

Autors: Lielais Dzintars

08.10.2018.
 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.