1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Patiess stāsts par migrēnu

 

Modernajā pasaulē arvien vairāk dzirdam tādus vārdus kā veģetatīvā distonija vai migrēna. Šie vārdi ir dzirdēti, bet daudziem nav skaidri. Mana dzīve iet roku rokā ar migrēnu, šķiet, ka pirmās migrēnas pazīmes piedzīvoju jau 14 gadu vecumā, bet 20 gadu vecumā tās kļuva teju vai neizturamas!

Sajūtas? Tādas, kādas es nenovēlētu pat savam ļaunākajam ienaidniekam. 

Kas šajos brīžos notiek? 

Sāpes ir divejādas, reizēm galva sāp tikai nedaudz, tad palīdz tādas zāles kā Nalgedol (galvassāpes jānovēro laicīgi). Reizēm sāpes ir tik spēcīgas, ka nav spēka piecelties no gultas, visa pasaule reibst, ēst negribas, jo liekas, ka vemsi, bet jaēd ir, jo citādi organismam paliek pavisam grūti, tad vienīgās cerības ir uz medikamentu Relpax. Šī medikamenta cena ir 24 eiro un iepakojumā ir vien 4 tabletes un to iegāde ir obligāta nepieciešamība, jo citādi diena ir jāpavada tikai gultā – nekam citam nav spēka!

Kā sadzīvot?

Migrēna ir trešais lielākais darba nespējas izraistītājs cilvēkiem līdz 50 gadu vecumam. 15% cilvēku sirgst no šī “zvēra” un 50% nemaz nevēršas pie ārsta palīdzības, kas ir neprāts! Ārsta palīdzība ir nepieciešama, jo bez tās nav iespējams rast risinājumu. Migrēnas nav vienādas un migrēnu nevar ārstēt ar Ibumetin. Ārstu praksē pat ir bijuši gadījumi, kad pacients domā, ka sirgst ar migrēnu, bet problēma beigās ir saistīta ar ko pilnīgi citu. Migrēna var ilgt 4-72 stundas. Grūtāk ir tad, ja pacientam ir migrēna ar auru, tomēr arī migrēnais ar auru ir savi plusi, migrēnā ar auru parasti redzam kādu plankumu, redze nav pavisam skaidra. Ja to novērojam laicīgi, tad ātrāk varam iedzert zāles un cerēt, ka sāpes pāries savlaicīgi.

Pazīmes, kuras liecina par migrēnu

  • Stipras vai ļoti stipras galvassāpes.
  • Fiziskās aktivitātes galvassāpes pastiprina.
  • Nepatika pret gaismu, trokšņiem arī smaržām.
  • Pavada slikta dūša un/vai vemšana.
  • Vienpusējas pulsējošas galvassāpes.

Kas provocē migrēnu?

  • Vide, dzivesveids (karstums, trokšņi, spilgta gaisma, smaržas u.c.)
  • Fiziskie faktori (izsalkums, miega trūkums, smēķēšana u.c)
  • Emocionālie faktori (stress u.c.)
  • Hormonālie faktori, diētas.

Šie migrēnas provokatori, jeb “trigeri” ir jānovēro katram pacientam atsevišķi. Vislabāk tos izdosies novērot, ja tiks izmantots migrēnas kalendārs. Man galvassāpju trigerus palīdzēja noskaidrot kāds galvaasāpju centrs, kurp devos ar jau sarakstītu kalendāru (vienam mēnesim). Ārste mani konsultēja, apskatīja un secināja, ka man ir migrēna ar aurām. Vēlāk runājām par medikamentiem un veidiem, kā sadzīvot ar migrēnu.

Vai migrēnu var ārstēt?

Nē, ar migrēnu ir jāiemācās sadzīvot, tā nav ārstējama. Tomēr novērojot migrēnas cēloņus, izvairoties no stresa, regulāri ēdot un rūpējoties par sevi, ir iespēja ar to sadraudzēties. Ķermenis signalizē, un tu iedzer attiecīgo medikamentu, tieši tik vienkārši tas ir!

Varbūt migrēnas ārstēšanai palīdz arī kādas citas metodes, ne tikai medikamenti?

Jā! Par divām metodēm uzzināju pie ārsta un aprunājoties ar citiem šīs slimības skartajiem. Viena no metodēm ir masāžas paklājiņi. Tagad tos bieži var, redzēt instagram. Šādi paklājiņi un spilveni ir piejami ļoti daudzām firmām, nav jāsatraucas, ja populārākie ražotāji rada iespaidu, ka produkts ir dārgs. Pēc ilgākiem meklējumiem google ir iespēja atrast arī lētākus un maciņam draudzīgākus risinājumus. Ir arī kāda ierīce vārdā “Cefaly”, kuru migrēnas pacients uzliek uz galvas un dažiem šī ierīce patiesi palīdz. Tas patiesībā ir ļoti labs risinājums, jo tādejādi nav nepieciešams tik ļoti aizrauties ar medikamentiem.

Kā labāk saprast cilvēkus, kuri sirgst ar šo slimību?

Domāju, ka katram ir vērtīgi šajā iedziļināties un vislabāk palīdzēs grāmata ar nosaukumu“Migrēna Izlaušanās”. Šī grāmata ir romāns par kādu sievieti, kura sirgst ar migrēnu. Tikai no stāstiem iz dzīves mēs varam labāk izjust empātiju, labāk iejusties kāda ādā, lai vārds migrēna no tādas, kā cimperlīgo dāmu slimības, kļūtu par ko vairāk. Ja tavai otrajai pusītei ir migrēna, ģimenes loceklim, darbiniekam, jebkam, tad labāk spēsi viņus saprast, izlasot šo grāmatu.

Migrēnas skartie ir pelnījuši, ka viņus saprot. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki domā, ka esmu dusmīga, bet man vienkārši sāp galva. Tad nu sejas grimase ir tāda, kāda tā ir. Migrēnas skartie vizuāli izskatās kā pilnīgi veseli cilvēki, ja vien mūs nenodod šī sejas grimase. Tomēr vārdi “ej ieelpo svaigu gaisu” un “gan jau būs labi” nepalīdz. Ir brīži, kuros mums sāpēs galva. Šajos brīžos ir vajadzīga apkārtējo sapratne, rūpes. Mēs esam liela sabiedrības daļa (20 miljoni) runā paši par sevi, mūsu pienesums sabiedrībai var būt tik pat labs kā jebkuram citam, kurš ir vesels.

Esmu iemācijusies ar šo kaiti sadzīvot, bet tas patiesi ir process, kura rezultātā atradu risinājumu un sapratu cēloņus. Visas migrēnas nav vienādas, katram ir sava migrēnas cēloņu kombinācija, vēlamie medikamenti. Varu apgalvot tikai to, ka ārsta konsultācijas ir obligātas, jo tikai atrodot risinājumu ir iespēja dzīvot pilvērtīgi un maksimāli bez raizēm. Uzskatu, ka sabiedrībā par šo problēmu ir jārunā, un arī citiem ir svarīgi atcerēties, ka migrēna bojā cilvēka dzīves kvalitāti, bet noteikti neatšķir mūs no pārējās sabiedrības. Mēs tikai pavisam nedaudz atšķiramies, tas arī viss!

Autors: Krista Klentaka speciāli Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.