8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā izvēlēties piemērotāko pretsāpju līdzekli? 

 

Aptieku apmeklētājiem bieži vien ir grūti orientēties plašajā pretsāpju līdzekļu klāstā. Medikamenti atšķiras savā starpā ne vien pēc tā, kāda aktīvā viela ir to sastāvā, bet arī pēc tā, kādā formā tie pieejami. Ko izvēlēties sāpju gadījumā –  pulveri, tabletes, kapsulas, ziedes, plāksteri vai injekcijas? Projekta “Ciet sāpes? Izstāsti farmaceitam!” ietvaros stāsta sertificēta aptieku tīkla “Latvijas aptieka” farmaceite Sanita Trautmane. 

Izvēlēties nevis pēc nosaukuma, bet sastāva

Nereti cilvēki pretsāpju medikamentus izvēlas, vadoties pēc cenas vai reklāmās dzirdēta nosaukuma, taču viņi nepaintresējas, kāds ir to ķīmiskais sastāvs un cik daudz aktīvās vielas satur konkrētais medikaments. Lielākais vairums sāpju noņemšanai domāto bezrecepšu medikamentu satur vai nu paracetamolu vai ibuprofēnu. Gan paracetamols, gan ibuprofēns mazina sāpes un noņem temperatūru, taču iburofēnam ir arī pretiekaisuma iedarbība. Ja zināt, ka sāpes izraisījis iekaisums, ibuprofēnu saturošie medikamenti būs piemērotāki. 

Stipru sāpju gadījumā var kombinēt atšķirīga sastāva medikamentus 

Ja sāpes ir ļoti stipras vai medikamenta iedarbība ātri beidzas un esat sasniedzis dienā pieļaujamo normu, sāpes var remdēt nevis vēl vairāk palielinot devu, bet pamīšus lietojot medikamentus ar atšķirīgu aktīvo vielu, piemēram, paracetamolu un ibuprofēnu. Jāatceras gan, ka bezrecepšu pretsāpju medikamenti paredzēti īslaicīgu sāpju novēršanai. Ja sāpes ir ilgstošas, nevajadzētu aizrauties ar pašārstēšanos, bet doties pie ārsta, kurš izvērtēs simptomus, veiks papildus izmeklējumus un vajadzības gadījumā ieteiks spēcīgākus recepšu medikamentus.

Aktīvās vielas organismā nonāk neatkarīgi no ievades formas

Visus pretsāpju medikamentus var iedalīt 3 lielās grupās-  ārīgi lietojami, iekšķīgi lietojami un injicējami līdzekļi. Atšķirīgais ievades veids nenozīmē, ka kāds no līdzekļiem būs mazāk efektīvs. Dažāda veida sāpēm būs ieteicami dažādi medikamenti. Piemēram, galvassāpju gadījumā visefektīvākie būs kādi no iekšķīgi lietojamiem līdzekļiem. Muguras, locītavu un muskuļu sāpju gadījumā vislabākais efekts var tikt sasniegts kombinējot gan iekšķīgi, gan ārīgi lietojamus līdzekļus. Piemēram, reimatisku locītavu sāpju gadījumā ziede, kas satur diklofenaku, lokāli iedarbosies uz sāpju vietu, savukārt tablete, kas satur ibuprofēnu palīdzēs ārstēt iekaisumu. Ļoti spēcīgu sāpju gadījumā vai pacientiem ar kuņģa problēmām piemērotas var būt injekcijas.

Atšķirīgs iedarbības ātrums un ilgums

Visos gadījumos aktīvā viela nonāk mūsu organismā, atšķirība ir tikai tajā, cik āri tas notiek, un vai zāles uzņemam caur gremošanas traktu, ādu vai  uzreiz caur asinsriti. Injekciju iedarbība ir visātrākā. Dažādas ziedes un plāksteri pakāpeniski iesūcas caur ādu un lokāli novērš sāpes. Arī iekšķīgi lietojamās zāles pakāpeniski uzsūcas caur gremošanas sistēmu. No iekšķīgi lietojamajiem līdzekļiem pulveri iedarbojas visātrāk, tad seko neapvalkotas tabletes un visbeidzot kapsulas. Taču jāatceras, ka ne vienmēr ātrāk nozīmē labāk. Piemēram, kapsulas ir speciāli ievietotas apvalkā, kas neļauj tām izšķīst kuņģī, bet tikai zarnu traktā. Šo medikamentu iedarbība būs lēnāka, taču radīs mazāku kairinājumu kuņģim. Tas pats attiecas arī uz dažādām ziedēm. Efekts nav jūtams tik strauji, taču iedarbība ir pakāpeniska un ilgstoša.

Sildošas un atvēsinošas ziedes

Sildošas smēres nav pirmā izvēle, jo nereti tās var nodarīt kaitējumu, sevišķi akūtu sāpju gadījumā. Sāpju gadījumā labāka izvēle būs jebkura ārīgā zāļu forma ar atvēsinošu efektu. Tādējādi tiks mazināta tūska un sāpes.

Blakusparādības var būt visos gadījumos

Tas ir mīts, ka ārīgi lietojami vai injicējami līdzekļi nerada blakusparādības.  Neatkarīgi no tā, kā aktīvā viela ir nonākusi mūsu organismā, tā beigu beigās vienalga nonāk līdz aknām. Taču ir līdzekļi, kuri nodara lielāku kaitējumu aknām un līdzekļi, kuri nodara lielāku kaitējumu citiem orgāniem. Lai izvairītos no iespējamajām blaknēm, vienmēr izlasiet lietošanas instrukciju un ievērojiet lietošanas nosacījumus. 

RSU profesore, neiroloģe un algoloģe Ināra Logina:

Ne vienmēr sāpes var mazināt ar bezrecepšu pretsāpju līdzekļiem, tāpēc ārsts var ietekt spēcīgākus recepšu medikamentus, tai skaitā narkotiskus pretsāpju līdzekļus. Cilvēki gados nereti baidās no šiem līdzekļiem, taču, ja ir daudz blakus slimības – sirds un asinsvadu, nieru, kuņģa u.c., un ir deformācijas locītavās, mugurkaulā, tad  narkotiskie līdzekļi var izrādīties visdrošākie.  Arī šiem līdzekļiem ir blakusparādības, taču dažkārt narkotisko līdzekļu blakusparādības vecam cilvēkam rada mazāku kaitējumu, kā citu līdzekļu blakusparādības. 

Linda Zvaune, neiroloģe un algoloģe:

Ne vienmēr zāļu blakusefekti ir tikai negatīvi. Ja pacientam ir sāpes un viņš slikti guļ, tad miegainība, ko izraisa medikaments, ja to lieto uz nakti, var būt pat noderīgs. 

Svarīgi atcerēties!

  • Ievērojiet noteikto zāļu lietošanas laiku – pirms vai pēc ēšanas! 
  • Nepārsniedziet noteiktās devas! Ja sāpes nepāriet, kombinējiet ar cita sastāva zālēm!
  • Nelietojiet paracetamolu kopā ar alkoholu! Tas var radīt nopietnu kaitējumu aknām.
  • Pēc atsevišķu pretsāpju gēlu lietošanas nedrīkst uzturēties saulē, tāpēc izlasiet instrukciju!
  • Ja šaubāties par piemērotāko līdzekli, vienmēr konsultējieties ar farmaceitu!

Autirs: “Latvijas aptieka” akcija “Ciet sāpes? 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.