5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ko darīt, ja ir ļoti zems asinsspiediens?

 

blood-pressure3

Ko darīt, ja ir ļoti zems asinsspiediens? Kad atnāk dakteris un mēra, es uztraucos un asinsspiediens uzkāpj, bet, pašai mērot, reizēm ir pat 40/80 mm Hg. Kāds tam varētu būt cēlonis?” SARMA P. APES NOVADĀ

Kardiologs Vilnis Dzērve piekrīt, ka asinsspiediena paaugstināšanās nepazīstamā vidē vai ārsta klātbūtnē ir organisma dabiska reakcija, tāpēc pirmais mērījums nav jāņem vērā arī mājas apstākļos. Asinsspiedienu mēra vairākas reizes (vismaz 2–3) ar dažu minūšu intervālu un aprēķina vidējo.

Cilvēkiem, kam arteriālais asinsspiediens ir zemāks par 100/60 mm Hg, bieži vien ir galvassāpes, reiboņi, nogurums jau pēc pamošanās un darbspēju zudums no paša rīta. Turklāt hipotensijas – pastāvīgi pazemināta asinsspiediena – gadījumā dzīves nepieciešamība ir 9–11 stundu miegs, pēc pamošanās vēl īsu brīdi jāpaguļ un jāizstaipās, lai, strauji pieceļoties no gultas, nezaudētu samaņu.

Ja ir hipotensija, pasliktinās orgānu un audu apgāde ar skābekli, palielinās jutība pret aukstumu, spilgtu gaismu, skaļām skaņām, šūpošanu transportā.

Precīzi noskaidrot pazemināta asinsspiediena cēloņus var tikai ārsts rūpīgā izmeklēšanā, jo var būt vainojama traucēta asinsapgāde vai hormonālais līdzsvars. To ietekmē arī daudzas vairogdziedzera, virsnieru dziedzera, sirds un asinsvadu slimības, divpadsmitpirkstu zarnas čūla un hepatīts. Pazemināts asinsspiediens un pulss vienīgi sportistiem nav slimības izpausme.

Asinsspiedienu paaugstina dabiskie stimulatori – dažādas augu tējas un dabas vielu, piemēram, žeņšeņa, preparāti. Daudziem organisms reaģē uz kafiju, taču to nevar uzskatīt par pastāvīgu asinsspiediena regulēšanas līdzekli un dzert tukšā dūšā! Kopā ar maizi un plānu sviesta kārtiņu un siera šķēlīti kafija veido efektīvāku kombināciju.

Pārvarot apātiju un nogurumu, ieteicams palielināt fiziskās aktivitātes, jo tās arī paaugstina asinsspiedienu. Ja ir zems asinsspiediens, var izmantot kontrastdušas, bet pāreja no silta ūdens uz aukstu nedrīkst būt strauja.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsArmēņu lavašs
Nākamais rakstsDažādu krāsu mālu iedarbība