8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Iedzīvotāji apzinās, ka viedierīču plašā izmantošana būtiski ietekmē redzi

 

Vision Express veiktajā klientu aptaujā liela daļa atzina, ka pirms miega lasa vai izmanto viedierīces un datoru – jau esot gultā. Tāpat viņi arī apstiprināja, ka vienīgais apgaismojums, lasot gultā, ir naktslampa, bet viedierīces tiek lietotas arī atrodoties pilnīgā tumsā. Tomēr vissatraucošākais, ka daudzi iedzīvotāji atzīst un ļoti labi apzinās – šādā veidā viņi bojā savu redzi.

Gan lasīšana pie slikta apgaismojuma, gan viedierīču un datora izmantošana pustumsā vai tumsā ļoti negatīvi ietekmē cilvēku redzi. Acis tiek pakļautas nevajadzīgam un nevēlamam sasprindzinājumam, kas var izraisīt redzes pasliktināšanos.

Vision Express mārketinga vadītāja Baiba Bauze stāsta: “Diemžēl mūsu novērojumi liecina, ka cilvēki sākuši izmantot savas viedierīces – telefonus, datorus un planšetes – tik lielā apjomā, ka tas sāk būtiski ietekmēt viņu redzi. Vislielākā riska grupa ir tieši jaunieši. Aptaujājot savus klientus, noskaidrojām, ka cilvēki vecumā līdz 25 gadiem savas viedierīces dienas laikā pārbauda regulāri – aptuveni 50 reizes. Tāpat tās izmanto dažādu video, televīzijas pārraižu vai filmu skatīšanai un visvairāk sarakstei internetā. Turklāt visintensīvākā to lietošana notiek tieši vakarā, bieži vien arī tumsā, pirms miega. Daudzi klienti stāsta, ka, ilgi lietojot viedierīces, jūt diskomfortu – dažreiz ir sajūta, ka acis niez vai sāp.”

Zili violetā gaisma, ko izstaro viedierīces, kombinācijā ar to, ka cilvēks to lietošanas laikā pietiekami bieži nemirkšķina acis un pietuvina ierīci pārāk tuvu acīm – tas viss var kļūt par iemeslu tam, ka redze pasliktinās. “Gaisma, kas nāk no viedierīcēm, ar gadiem var veicināt tādu acu saslimšanu kā acs vecuma mākulas deģenerāciju – lasīšana vai precīzs darbs tuvumā kļūst apgrūtinoši, jo ir sajūta, ka acu priekšā ir neskaidrs, izplūdis plankums,” uzsver optometriste Jeļena Stūriška.

Neapšaubāmi arī lasīšana pie slikta apgaismojuma negatīvi ietekmē mūsu acs veselību. “Protams, tas neizraisa aklumu, kā mēdz teikt, taču būtiski nogurdina acis, jo tās tiek papildus piepūlētas. Kādam tas var izraisīt arī galvassāpas un, ja cilvēks ikdienā daudz laika pavada pie datora, izmanto viedierīces un vēl nepārdomāti lasa pie nepietiekama apgaismojuma – tas viss kopumā gan var ietekmēt redzi,” skaidro optometriste Jeļena Stūriška.

Cilvēkiem, kuru ikdiena saistīta ar darbu pie datora un aktīvu viedierīču izmantošanu, būtu regulāri jāveic redzes pārbaudes pie speciālistiem. Ja izjūtat acu nogurumu, rodas redzes asuma izmaiņas, asarošana, tad pārbaude jāveic nekavējoties! “Taču jāatceras – lai saudzētu redzi, īpaši bērniem un jauniešiem ir jāierobežo viedierīču lietošanas laiks. Strādājot pie datora, jāatpūtina acis, savukārt lasot, jābūt piemērotam apgaismojumam un gaismas stars jānovirza uz grāmatas lapām. Tas nedrīkst spīdēt acīs, kas radītu redzei vēl papildus slodzi,” iesaka Jeļena Stūriška.

Autors: Vision Express

20.10.2018.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.