11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Latvijas iedzīvotāji labprāt eksperimentē ar jaunām garšām!

 

Uzlabojoties sabiedrības zināšanām par veselīgu uzturu, iedzīvotājiem arvien svarīgāka ir svaigu, kvalitatīvu produktu iegāde un mājās gatavots ēdiens. Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju labprāt gatavo ēdienu, un, lai gan kā visiecienītāko norādījuši Latvijas tradicionālo virtuvi, 70% aptaujāto, gatavojot ēdienu, labprāt eksperimentē vai vismaz reizi pa reizei izmēģina ko jaunu,liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā”.

Viena no jebkuras valsts lielākajām bagātībām ir tās nacionālā virtuve. Maltīšu gatavošanas prasmes un receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē, laika gaitā bagātinoties ar jaunām garšas niansēm un pagatavošanas tehnoloģijām. Arī Latvijai 21. gadsimtā ir savas tipiskās garšas un produkti, taču pēdējās desmitgades aktualitāte ir centieni apvienot tradicionālo ar mūsdienīgo, iekļaujot sezonas produktus un vietējo audzētāju ražojumus mūsdienīgu recepšu sastāvā un izmēģinot aizvien jaunas garšu kombinācijas.

Lai gan eksperimentēt patīk daudziem, dažiem vēlme gūt jaunu garšu pieredzi ir viens no iemesliem, kāpēc vispār doties uz veikalu – tirgus izpētes kompānijas Nielsen pētījumā par patērētāju tendencēm apmēram 6% pircēju atzinuši, ka dodas iepirkties tieši tāpēc, lai izmēģinātu ko jaunu, tam atvēlot vidēji 10 eiro vienā iepirkšanās reizē. Savukārt saskaņā ar Rimiun SKDS aptauju čaklāki eksperimentētāji ir sievietes, rīdzinieki un cilvēki ar augstāko izglītību. Turklāt vēlme eksperimentēt pieaug līdz ar izglītības līmeņa paaugstināšanos. Cilvēki iedvesmu smeļas ne tikai pašu fantāzijā, bet arī citu valstu pieredzē. Lai gan visiecienītākās garšas ir Latvijas tradicionālā virtuve (70%) un slāvu tautu virtuve (36%), nemainīgi iemīļota ir arī itāļu virtuve – tā iet pie sirds 18% jeb gandrīz piektajai daļai Latvijas iedzīvotāju.

“Paradums gatavot pašiem ir izdevīgāks gan finansiāli, gan no veselīguma viedokļa – tā ir iespēja izvēlēties vienmēr svaigus un kvalitatīvus produktus un izvairīties no nevēlamām vielām ēdienā. Tomēr tā ir arī burvīga iespēja baudīt savas iecienītās garšas un nacionālās virtuves, pat neizejot no mājas. Mūsdienīga veikala sortimentā ir viss, kas nepieciešams gan Āzijas, gan meksikāņu, Kaukāza un visdažādāko Eiropas valstu raksturīgo ēdienu pagatavošanai: dažādas garšvielas un garšaugi, dārzeņi un augļi, gaļa, zivis un arī eksotiskāki produkti, kas ir ne vien garšīgi, bet arī veselīgi,” komentē uztura speciāliste Olga Ļubina, Rimiveselīgas ēšanas eksperte.

Ēst gatavošana ir gan ikdienas nepieciešamība, gan patīkams laika kavēklis – gandrīz divas trešdaļas jeb 59% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot ēdienu. Biežāk patīk gatavot sievietēm, respondentiem ar augstāku izglītības līmeni, kā arī rīdziniekiem. Latvijas iedzīvotāji jūtas gana pārliecināti par savām gatavošanas prasmēm – vairāk nekā puse aptaujāto (52%) tās novērtē kā labas. Iespējams, tas saistīts ar spēcīgām tradīcijām, jo aptuveni puse respondentu pārņēmuši receptes un galda klāšanas tradīcijas no vecvecākiem. Vidēji viens respondents ir pārmantojis aptuveni 6 receptes no saviem vecvecākiem, pēc kurām galvenokārt tiek gatavoti gaļas ēdieni (53%), saldie ēdieni un pīrāgi (50%), zupas (44%), kā arī konservējumi un ievārījumi (42%).

SKDS un Rimipētījumā “Kā ēd Latvijā?” noskaidrotie iedzīvotāju ēšanas ieradumi un tendences tiek padziļināti apskatīti un ņemti vērā, pielāgojot iepirkšanās pieredzi un produktu sortimentu veikalos. Jau tagad pārtikas produkti ar labāku sastāvu Rimi veikalos atpazīstami un atrodami zem Rimi labākai dzīveimarķējuma zīmes, kas norāda, ka produkta sastāvā ir mazāk vai labāki tauki, mazāk cukura, mazāk sāls, ierobežots daudzums pārtikas piedevu, tikai dabīgi aromatizētāji, vairāk šķiedrvielu, nav ĢMO.

Autors: Rimi

27.02.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.