6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pavasara revīzija mājas aptieciņā: Kā pareizi atbrīvoties no nederīgiem medikamentiem?

 
Attēls: Publicitātes

Medicīniskā aptieciņa ir pirmais palīgs dažādās dzīves situācijās, piemēram, saaukstēšanās gadījumā, nobrāžot celi, apdedzinoties vai sāpju gadījumā. Diemžēl, traumas vai pēkšņas sāpes nav iespējams paredzēt, tāpēc aptieciņas saturu nepieciešams sagatavot savlaicīgi, atcerēties to regulāri pārskatīt un arī pareizi atbrīvoties no medikamentiem, kuriem ir beidzies derīguma termiņš. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte Lielās talkas mēnesī aicina izskatīt arī savu mājas aptieciņu, sniedz padomus, kā pareizi atbrīvoties no nederīgiem medikamentiem, kā arī atgādina, ka medikamentus nedrīkst lietot pēc to derīguma termiņa beigām.

Aptieciņas revīzija

Revidējot aptieciņu, pastiprināta uzmanība jāpievērš medikamentu derīguma termiņiem un to fizikālajām īpašībām. Piemēram, jāspēj noteikt, vai ir mainījies medikamentu izskats, krāsa, smarža, kā arī jāsaprot, vai ir zināms to pielietojums. Ja fizikālās īpašības ir mainījušās pēc zāļu iegādes, vai arī nav zināms, kādiem gadījumiem zāles paredzētas, medikaments noteikti nav derīgs. Ieteicams saglabāt zāļu lietošanas instrukciju, jo stresa situācijās ne vienmēr izdodas saglabāt mieru un atcerēties visu nepieciešamo, īpaši, ja nepieciešamība pēc konkrētajām zālēm ir salīdzinoši reta. Jāizvērtē arī zāļu lietošana, ja ir bojāts medikamentu iepakojums. Pārskatot mājas aptieciņas saturu jāatceras, ka tājāveido un jāpapildina nepieciešamības gadījumā atbilstoši cilvēka vajadzībām. Piemēram, ja ģimenēkāds cieš no hroniskas saslimšanas vai alerģijas, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, aptieciņu nepieciešams papildināt ar atbilstošiem medikamentiem.

Lietošanai nederīgi medikamenti

Bieži vien mājās veidojas zāļu krājumi ar domu, ka reiz tās tiks izmantotas, taču zāļu lietošana, kurām beidzies derīguma termiņš, rada palielinātu saindēšanās risku vai arī nesniegs nekādu efektu. Tetraciklīnu grupas antibiotikas un zāles pret lēkmēm var radīt nevēlamus toksīnus tavā organismā. Ņemot vērā, ka antibiotiku galvenais mērķis ir iznīcināt nevēlamās baktērijas, lietojot tās pēc derīguma termiņa beigām, antibiotikas var nepalīdzēt, turklāt tādējādi nevēlamās baktērijas iespējams padarīt imūnas. Savukārt dažādus pilināmos medikamentus, piemēram, acu vai ausu pilienus nedrīkst lietot pēc derīguma termiņa beigām, jo tie kļūst kaitīgi un nav vairs sterili, tādēļ tie drīzāk izraisīs, nevis novērsīs ausu vai acu infekciju. Būtiski atcerēties, ka uz medikamentu iepakojuma norādītais derīguma termiņš ir periods, līdz kuram ražotājs garantē 100% zāļu iedarbību, tomēr medikamentu iedarbību var ietekmēt dažādi apstākļi, piemēram, nepareiza uzglabāšana, tāpēc no mājas aptieciņas pēc derīguma termiņa beigām noteikti jāizslēdz nitroglicerīnu, insulīnu, kā arī antibiotikas un medikamentus, kas nav tablešu formā, piemēram, sīrupus.

Nederīgo medikamentu pareiza utilizācija

Saskaņā ar Latvijas Farmaceitu biedrības pētījuma datiem, vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju medikamentus utilizē sadzīves atkritumos, daļa turpina tos uzglabāt, taču tas nav pareizi. Kad pienācis laiks atbrīvoties no nederīgajiem medikamentiem, jānoskaidro vieta, kur atļauts tos atbilstoši izmest. Zāles nav vēlams utilizēt saimnieciskajos atkritumos vai kanalizācijā, bet gan nodot aptiekā. Ja medikamenti tiek izmesti kā sadzīves atkritumi, zāļu aktīvās vielas nonāk vidē – augsnē, gaisā, gruntsūdeņos, ko tālāk patērē citi dzīvie organismi, to skaitā arī pats cilvēks. Lai neizraisītu saindēšanās risku dzīvniekiem, neradītu draudus apkārtējai videi un mums pašiem, no nederīgajiem medikamentiem jāatbrīvojas tiem paredzētajās vietās – piemēram, visās 114 Apotheka aptiekās Latvijā ir iespējams nodot nederīgos medikamentus. Šo medikamentu nodošana aptiekā ir pavisam vienkārša:

  1. Izņem zāles no ārējā iepakojuma – kastītēm;
  2. Tablešu plāksnītes, pudelītes, tūbiņas u.c. ieliec maisiņā;
  3. Nodod nederīgos medikamentus aptiekā.

Atceries! Ja vēlies nodot ieplīsušu dzīvsudraba termometru, ievieto to plastmasas traukā, piemēram, pudelē, kur aptiekā to pārvietos speciālā konteinerī.

 

Autors: Apotheka 25.04.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.