3.2 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Dedzināšana kuņģī – kad paciest un kad doties pie ārsta?

 

Dedzināšana kuņģī var būt ne tikai īslaicīga un nepatīkama sajūta, bet arī brīdinošais signāls nopietnākām saslimšanām. Galvenais  ir laicīgi visu atpazīt.

Kas ir dedzināšana kuņģī?

Tas ir stāvoklis, kurš rodas, ja kuņģa saturs nokļūst barības vadā. Kuņģī, kā zināms, ir kuņģa skābe. Tā ir nepieciešama, lai pārstrādātu ēdineu. Kad daļa šīs sulas nonāk barības vadā, rodas nepatīkamā dedzināšanas sajūta. Varētu pat teikt, ka kuņģa skābe „apdedzina” barības vada sieniņas.

Tā rodas tādēļ, ka barības vada apakšējais sfinkteris, kam pēc kumosa norīšanas jānoslēdz ieeja kuņģī, nespēj pareizi funkcionēt. To var salīdzināt ar durvīm, kas neaizveras pietiekami cieši.

Kādēļ rodas dedzinošā sajūta?

Kā raksta portāls „Health”, visbiežāk tas notiek nepareizas barības vada un kuņģa pārejas darbības dēļ, un tas var gadīties ikvienam. Taču ir arī citi faktori, kas dedzināšanas sajūtu var rosināt:

Ēdiens un dzērieni. Piemēram, kafija vai gāzēti dzērieni, trekns un ass ēdiens.

Grūtniecība. Tā ir diezgan izplatīta parādība. Tas saistīts ar to, ka grūtniecības laikā sievietei mainās iekšējo orgānu izvietojums.

Liekais svars, smēķēšana un alkohols.

Medikamenti. Ja, lietojot medikamentus, tev rodas dedzināšanas sajūta kuņģī, aprunājies par to ar ārstu. Lai izraksta kaut ko citu vai papildus – pret dedzināšanu.

Stress un pārdzīvojumi.

Kas palīdz?

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.