11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Iemesli, kādēļ ir vērts pamēģināt jogu

 

Cilvēki pievēršas jogai dažādu iemeslu vadīti: lai atslābinātos pēc garas darba dienas, lai atgūtu iekšējo mieru, lai trenētu savu lokanību, tāpēc, ka nepatīk cita veida aktivitātes, draugu pamudināti utt. Neatkarīgi no iemesla, ir vērts rast nedaudz laika tam, lai sakārtotu domas un koncentrētos uz savu ķermeni. Kādēļ vispār joga ir laba?

Joga stimulē smadzeņu darbību

Jau pēc 25 minūtēm, kas pavadītas jogā vai apzinātā meditācijā, cilvēks spēj labāk koncentrēties un rūpīgāk pildīt savus uzdevumus, mierīgāk elpot un kontrolēt savas emocionālās reakcijas, raksta portāls „Healthline”. Nodarbojoties ar jogu, tu liec savam prātam „apklust” un koncentrēties fiziskajam ķermenim. Šī prasme noder arī ikdienā – cilvēki var „atgrūst” nevajadzīgās domas un koncentrēties svarīgiem darbiem.

Joga palīdz ēst saprātīgāk

Iespējams, nodarbojoties ar jogu tu nesadedzināsi tik daudz kaloriju, kā aerobikā, tomēr joga palīdz citos aspektos. Cilvēki, kuri praktizē jogu, ir rūpīgāki pret to, ko ēd un ko liek savā organismā. Tas mudina viņus veikt veselīgākas izvēles.

Joga uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbu

Sirds slimības tiek uzskatītas par vienu no izplatītākajiem nāves iemesliem. Jogas praktizēšana var palīdzēt uzlabot tās darbu un mazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Jogas mīļotājiem, piemēram, ir novērots mazāks sliktā holesterīna līmenis un asinsspiediens ir stabilāgs. Joga sastāv no fiziskajām aktivitātēm, meditācijas un dziļas elpošanas – tas viss dāvā labumu sirdij.

Joga cīnās ar depresiju

Universāļu zāļu pret depresiju nav, taču daudziem cilvēkiem palīdz joga. Cilvēki, kuri ir nodarbojušies ar jogu vismaz pāris nedēļas, atzīmē, ka redzamākie depresijas simptomi ir mazinājušies un arī emocionālais līdzsvars ir atjaunojies, raksta „Healthline”. Protams, ir nepieciešami kārtīgi pētījumi, lai ārsti sāktu ieteikt saviem pacientiem nodarboties ar jogu. Taču tas noteikti var būt papilus elements.

Joga var atbrīvot no bezmiega

Tev ir problēmas ar iemigšanu? Pirms miega praktize jogu! Ir veikts pētījums, kurā piedalījās cilvēki ar hronisku bezmiegu. Divu mēnešu garumā katru vakaru viņi nodarbojās ar jogu, un bezmiega naktis mazinājās. Lai gan bezmiegam var būt dažādi iemesli, joga ir efektīva, lai atvieglotu tieši psiholoģiskos faktorus, raksta „Flytothesky”.

Joga mazina muguras sāpes

Daudzi cilvēki cieš no šīs problēmas. Nevajag nemaz ilgi nodarboties ar jogu, lai sajustu pirmo efektu. Ja praktizēsi vairākus mēnešus, sāpes vispār būs gandrīz pazudušas un arī lokanība un izturība uzlabosies. Protams, tas notiks tikai gadījumā, ja vingrinājumi tiek pildīti pareizi.

Līdzeklis stresa mazināšanai

Joga palīdzēs atlaist rūpes un koncentrēties konkrētajam brīdim, tāpēc nav pārsteidzoši, ka šāda nodarbe mazina stresu. Pie tam, joga to dara vēl labāk, nekā vienkārši atslābinošs pārtraukums. Tā kā, ja pēc jogas seansa tu jūties īpaši atslābusi un mierīga, tad šī sajūta var pārvērst tevi un tavu dzīvi tikai uz labo pusi.

Ir jāņem gan vērā tas, ka joga var nepatikt visiem (tāpat kā jebkas cits). Katram cilvēkam ir jāatrod kaut kas „savs”. Ja tevi joga neuzrunāja, nevajag domāt, ka ar tevi kaut kas nav kārtībā. Daudz labuma no tā, ka darīsi kaut ko, kas nepatīk, nebūs.

Kāda ir Tava pieredze ar jogu?

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.