8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Dzeramais ūdens – kāpēc organismam tas ir tik ļoti nepieciešams?

 

Cilvēka organisms pats par sevi lielā mērā sastāv no ūdens, tāpēc ir diezgan loģiski, ka ūdens ir nepieciešams cilvēka izdzīvošanai un normālai organisma funkcionēšanai.

Ūdens piedalās siekalu veidošanas procesos, normalizē ķermeņa temperatūru, palīdz uzsūkties minerālvielām, apgādā ķermeni ar skābekli, „ieeļļo” locītavas, izskalo toksīnus, piedalās organisma šūnu atjaunošanas procesos un dara vēl daudz ko citu.

Kā mēs ikdienā izjūtam ūdens nepieciešamību un labvēlīgo ietekmi?

Augstāks enerģijas līmenis un labs smadzeņu darbs. Vidēji smadzenes sver aptuveni 1,3 kg. Ūdens tajās ir aptuveni 900 g. Nav nekāds pārsteigums, ka ūdens tieši ietekmē smadzeņu darbību. Šķidruma zudums kaut vai par 1,3% manāmi samazina cilvēka spēju koncentrēties. Pie tam, tas var novest pie garastāvokļa pasliktināšanās un mokošu galvassāpju parādīšanās.

Vielmaiņas uzlabošanās

Ūdens ir nepieciešams veiksmīgai kuņģa darbībai un barības vielu šķelšanai. Bez ūdens ēdiens nevar efektīvi uzsūkties organismā un pēc tam tapt izvadīts. Dzeramais ūdens viennozīmīgi atbalsta un uzlabo gremošanas sistēmas veselību un darbu.

Ātrāks svara zudums

Ūdens pastiprina sāta sajūtu. Rezultātā mēs ēdam mazāk. Pie tam, ūdens paātrina vielmaiņas darbu, kas ļauj mums sadedzināt vairāk kaloriju pat miera stāvoklī.

Galvassāpju mazināšanās

Atūdeņošanās ir viens no pamata iemesliem galvassāpēm. Dzeramais ūdens nav līdzeklis, kas palīdzēs acumirklī, taču tas pakāpeniski mazinās sāpes, un pēc tam arī novērsīs pavisam. Smadzenēm ir nepieciešams ūdens!

Omas uzlabošanās

Kurš gan nevēlas būt labā omā? Ūdens var palīdzēt! Un tas ir pierādīts – jo vairāk dzer ūdeni, jo labāks ir garastāvoklis.

Fiziskās labsajūtas uzlabošanās

Ir skaidrs, ka ūdens trūkums organismā mazina darbaspējas. Dzersi vairāk ūdeni, vairosi motivāciju, mazināsi nogurumu, organisms labāk kontrolēs ķermeņa temperatūru, tev būs lielāka fiziskā izturība un prāta spējas.

Uzlabojas urīnsistēmas darbs

Ūdens ir urīna pamatā. Ūdens palīdz attīrīt nieres un uzlabot to funkcionalitāti, kā arī novērst nierakmeņu veidošanos. Ūdens lieliski izvada no organisma liekās vielas.

 

Materiāli rakstam no portāla „Health”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.