1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kāpēc kivi būtu jāēd ar mizu – nedaudz kutelīgi, bet vērtīgi

 

Kivi – vērtīgs auglis, kurā ir maz kaloriju. Taču tikai nedaudzi zina, ka tā miza dažos rādītājos ir vērtīgāka par mīksto daļu. Īpaši daudz mizā ir:

Šķiedrvielas. Palīdz vielmaiņas darbam un pazemina holesterīna līmeni asinīs. Kivi mizā šķiedrvielu ir par 50% vairāk, nekā mīkstajā daļā.

E un C vitamīns. Veicina brūču un rētu dzīšanu, padara ādu skaistu un paaugstina kopējo dzīves tonusu. Pie tam, E un C vitamīns ir spēcīgs antioksidants. Tie cīnās ar baktērijām un palīdz saglabāt jaunību un veselību.

Folijskābe. Uzlabo garastāvokli un darba spējas. Īpaši svarīgs normāls folijskābes līmenis organismā ir grūtniecēm.

Kā pareizi ēst kivi ar mizu?

Ja ir iespēja, iegādājies organiskos kivi, jo liela daļa pesticīdu uzkrājas tieši mizā. Iegādāties dabīgu produktu visbiežāk var ekoloģisko preču veikalos. Lielveikalā nopērkamos augļus, kuriem nav uzlīmes „bio”, ēst ar mizu nevajadzētu.

Pirms augļa lietošanas uzturā, obligāti to kārtīgi nomazgā. Ja augļa pūkas šķiet nepatīkamas, notīri kivi ar papīra dvieli vai paberz ar speciālu birsti augļiem.

Ja kivi ēd gandrīz katru dienu, dienas laikā nevajadzētu apēst vairāk par 2-3 augļiem. Ja ēd reti, tad īpašu ierobežojumu nav.

Kam nevajadzētu ēst kivi?

Izvairies no kivi ēšanas, ja:

-Tev ir alerģija pret kivi;

-Paaugstināts skābes līmenis kuņģī;

-Gastrīts;

-Caureja;

-Nierakmeņi vai to attīstīšanās risks.

 

Materiāli rakstam no portāla „Lifehacker”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.