Zemenei piemīt daudz pozitīvu īpašību. Tā ir iecienīta labās garšas, aromāta un vērtīguma dēļ (tā ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām). Jau kopš seniem laikiem cilvēki zemenes izmanto ārstniecībā, jo tās satur daudz vērtīgu vielu.
Kādas ir zemenes labās īpašības?
-Pateicoties lielajam dzelzs daudzumam, zemenes veicina asinsriti un asiņu atjaunošanos.
-Veicina vielmaiņas procesus.
– Ogās esošais kālijs ir nepieciešams sirds veselībai un ogļhidrātu apmaiņai organismā.
-Zemenēs ir daudz joda, tādēļ tās ieteicamas vēža un elpceļu slimību pacientiem.
-Salicilskābe mazina sāpes, iekaisumu, drudzi.
-Zemenē esošajai citronskābei ir antibakteriāla un antiseptiska iedarbība, tā dezinficē urīnceļus un iznīcina nevēlamus mikroorganismus.
-C vitamīns, kas zemenēs ir lielā daudzumā, stiprina organismu un palīdz dziedēt brūces, stiprina kapilārus un sekmē skābekļa un barības vielu apriti organismā, veicina dzelzs uzsūkšanos.
Tautas medicīnā
-Tautas medicīnā pārsvarā izmanto meža zemenes – gan ogas, gan lapas, gan sakneņus un ziedus.
-Ogas izmanto organisma attīrīšanai no kaitīgām vielām, pretestības spēju paaugstināšanai pret dažādām slimībām, vielmaiņas veicināšanai, asins sastāva uzlabošanai, asinsvadu paplašināšanai, asinsspiediena normalizēšanai. Tām ir sviedrējoša un urīndzenoša darbība.
-Meža zemeņu lapu tēja noder pret bezmiegu, kakla skalošanai, vannām.
-Gan ogas, gan lapas ārstē aknu, žults-pūšļa, liesas, kuņģa, nieru slimības un uzlabo vielmaiņu.
Uzmanību!
Zemenes nav ieteicams ēst cilvēkiem ar kuņģa problēmām – gastrītu, palielinātu skābju daudzumu.
Kaut arī zemenes ir veselīgs produkts, daļai cilvēku var izraisīt alerģiju. Alerģija var izpausties kā ādas nieze, izsitumi, tūska, vēdersāpes, galvas reiboņi, vemšana.
Materiāli rakstam no portāla „Healthline”
Autors: Dieviete.lv