6.1 C
Rīga
svētdien, 17 novembris, 2024

Ziemassvētku kārumi un deserti

 

Šīs uzkodas un gardie deserti ne tikai radīs mājīgu un siltu ziemas atmosfēru pirms Ziemassvētkiem, bet noderēs arī kā salds papildinājums dāvanām! Ja dosies apsveikt savas draudzenes vai mīļotā vīrieša ģimeni, reizēm tieši pašas gatavoti gardumi būs lieta, ar kuriem tev izdosies viņus patiesi iepriecināt.

SALDĀ RULETE

Pagatavošana laiks: 1 stunda. Porcija 6 cilvēkiem.

Nepieciešams: 

Tumšā šokolāde 70% – 100 g

Sviests – 180 g

Kakao – 4 līdz 5 ēdamk.

Piparkūkas (mīkstas) – 200 g

Marmelāde – 300 g

Pagatavošana:

Izkausē šokolādi kopā ar sviestu. Piejauc masai kakao. Samaisi, līdz iegūsti viendabīgu masu. Sadrumstalo piparkūkas un sagriez marmelādi. Piejauc piparkūkas un marmelādi kakao masai un samaisi. Klāj masu pārtikas plēvē un sarullē vienā vai vairākās ruletēs. Liec ledusskapī vismaz uz 40 minūtēm līdz rulete sastingusi

Aikāgaršo padoms!

Pagatavo arī balto ruleti, izmantojot balto šokolādi (200 g) un sviestu (180 g), pievieno arī kokosa skaidiņas. Tāpat ruletē pamēģini izmantot dažādus riekstus, sukādes un pat musli. 

 

 

BUMBIERU UN KAKAO KRĒMA PĪRĀGS

Pagatavošanas laiks: 1 stunda + 2 stundas dzesēšanai, porcija 8 cilvēkiem.

Nepieciešams:

Selection by Rimi kārtainā sviesta mīkla – 600 g

Bumbieri – 700 g

Krēmam:

Lauku olas – 4 gab. 

Saldais krējums – 400 ml 

Brūnais cukurs – 250 g

Piparkūku garšviela (malta) – 1 tējk. 

Kakao (malts) – 6 ēdamk. 

Pagatavošana:  

Apaļā pīrāga formā ieklāj kārtaino sviesta mīklu 400 g. Noskalo bumbierus, sagriez 4 daļās un izņem serdes. Sagrieztos bumbierus kārto uz smilšu mīklas. Uzkarsē saldo krējumu līdz vārīšanās temperatūrai. Sakul olas ar cukuru, pievieno kakao un piparkūku garšvielu. Uzkarsēto krējumu lej sakultās olās un samaisi. Liec uz uguns un maisot iebiezini krēmu. Iebiezināto kakao krēmu pārlej bumbieriem. 200 g kārtaino mīklu sagriez strēmelītēs un kārto tās virs kakao krēma un bumbieriem. Cep pīrāgu 170 grādu sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 – 35 minūtes. Pirms pasniegšanas to pilnībā atdzesē

Aikāgaršo padoms!

Pamēģini pīrāga pildījumam izmantot ābolus un kakao vietā pievienot vaniļu, mandeles vai nelielu daudzumu citrusu augu sulas.

Receptes: Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

KARAMELIZĒTAS MANDELES

Nepieciešams:

1 tase mandeļu
1/3 tases brūnā cukura
1 ēdamkarote sviesta
malts kanēlis
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Ieklāj pannā cepamo papīru un saber uz tā mandeles. Mandelēm pa virsu ber cukuru, kas sajaukts ar kanēli, cukuram pa virsu uzrīvē sviestu. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 10 minūtes, tad apmaisa, lai mandeles būtu viscaur ”apcukurotas”. Turpina cept, kamēr cukurs karamelizējies – aptuveni vēl 7-10 minūtes. Kad riekstiņi gatavi, ņem ārā no krāsns, atdala vienu no otra un ļauj padzist.
 

Foto: Pinterest.com.

TUMŠĀ PIPARKŪKU MĪKLA AR MEDU

Lienes Tomsones recepte

Mīkla:
1 kg miltu
300 g sviesta
150 g brūnā cukura
150 g baltā cukura
100 g medus
1,5 ola
300 g cukura sīrupa
1/2 tēj.k. sodas
Cukura sīrups:
200 g cukura
75 g ūdens
Garšvielas:
Karmadons
Pipari
Krustnagliņas
Kanēlis
Koriandrs
Glazūra:
2 olas baltumi 
200 g pūdercukura
Citronu sula

Pagatavošana:

Glazūrai karamelizē cukuru katliņā līdz tas izkūst un kļūst tumši brūns. Ļoti lēnām lej klāt karstu ūdeni, visu izmaisa un atdzesē. Sviestu sajauc ar cukuru un olām, pievieno cukura sīrupu, medu, pakāpeniski iemīca miltus ar sodu, kā arī sasmalcinātās garšvielas. Glazūrai puto olu baltumu ar pūdercukuru un citronu sulu līdz stingrām putām. 

Avots: Žurnāls Cosmopolitan.

Foto: Pinterest.com.

BALTĀS TRIFELES

Nepieciešams:

200 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā
180 g Dansukker pūdercukura
225 g auzu pārslu
100 g vaniļas krēma pulvera 
30-60 ml auksta ūdens
200 g baltās šokolādes
Kokosriekstu skaidiņas

Samaisa sviestu vai margarīnu ar pūdercukuru. Pievieno auzu pārslas, vaniļas krēma pulveri un aukstu ūdeni. Saviļā bumbiņās un liek ledusskapī atdzist. Šokolādi izkausē karstā ūdens peldē. Bumbiņas vispirms iemērc šokolādē, tad pārkaisa ar kokosriekstu pulveri. Uzglabā vēsā vietā.

Avots: Dansukker.

ĀTRĀS ŠOKOLĀDES TRIFELES

Nepieciešams:

350 g tumšās šokolādes

50 g saldā krējuma sviesta

50 g saldā krējuma

Šokolādi sasmalcina, ūdens peldē izkausē ar saldā krējuma sviestu un saldo krējumu. Iegūto masu atdzesē un veido apaļu trifeļu formu. Ja nepieciešams, vari padarīt masu mīkstāku, pievienojot papildus saldo krējumu vai cietāku – liekot klāt papildu šokolādi un ilgāk dzesējot.

Trifeles vari apviļāt kakao, kokosriekstu skaidiņās, saberztās piparkūkās vai cukura pērlītēs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.