13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Burkāni spēj ievērojami uzabot veselību, uzzini kāpēc!

 

Starp svinamajām dienām esam raduši redzēt gan nacionāli nozīmīgas piemiņas dienas, gan tradicionālos un kristīgos svētkus, bet, ja veic izpēti interneta resursos, ik dienas var atrast kādu iemeslu svinībām un par ko priecāties. Šodien, 4. aprīlī, visā pasaulē atzīmē Starptautisko Burkānu dienu un T/C Origo ir apkopojis padomus, kāpēc šajā pavasarī iekļaut burkānus savā ēdienkartē, lai uzlabotu savu veselību, izskatu un pašsajūtu.

 Burkāns ir palīglīdzeklis ceļā uz skaistu ādu

 Superprodukts burkāns ir liels palīgs vispārējās veselības un imunitātes uzlabošanai, bet īpaši labi tas iedarbojas uz ādu. Šie dārzeņi ir bagāti ar dabisko pigmentu beta-karotīnu, kas, nonākot cilvēka organismā, pārveidojas par vitamīnu A, kas uzlabo ādas stāvokli, novērš noguruma un novecošanās pazīmes un aizsargā ādu no UV staru negatīvās ietekmes. Burkānos esošais C vitamīns palīdz organismā ražot olbaltumvielu kolagēnu, kas nodrošina ādas elastību, veidojot mirdzošas un svaigas sejas ādas efektu. Lai pabarotu sejas ādu, piegādātu tai nepieciešamos vitamīnus un iegūtu starojošu izskatu, pagatavo sejas masku mājas apstākļos, sarīvētiem burkāniem piejaucot medu un maigi to uzklājot uz ādas.

Pavasara attīrīšanās kūres

Nav noslēpums, ka pavasaris ikvienā rada vēlmi dzīvot veselīgāk, ēst zaļāk, sportot vairāk un uzturēties svaigā gaisā pēc iespējas ilgāk. Pēdējā laikā par populāru lietu kļuvušas detoksikācijas kūres, kas palīdz attīrīt organismu no toksīniem, kā arī atbrīvoties no smaguma un noguruma sajūtas. Šādos attīrīšanās posmos ieteicams pastiprināti uzņemt šķidrumu, svaigus dārzeņus un augļus, dīgstus, zaļumus. Galvenais uzdevums ir uzņemt papildus šķiedrvielas, kas iztīra zarnas līdzīgi kā birste, uzsūcot toksiskās vielas un izvadot tās ārā. Burkāni lieliski iekļaujas attīrīšanās kūru ēdienkartē gan graužot tos svaigā veidā, gan dzerot sulas, jo tie satur maz kalorijas, rada sāta sajūtu un ir pilni ar vērtīgām vielām. Tiesa gan, lai ķermenī pilnvērtīgi uzsūktos A vitamīns, ir nepieciešams neliels daudzums tauku, tāpēc, ja ēdienreizē dzer tikai svaigi spiestu burkānu sulu, tai jāpiepilina nedaudz olīveļļas, lai iegūtu maksimālu labumu no šī produkta.

Sirds slimību riska samazināšana

“Burkāniem ir ievērojama holesterīna līmeņa samazināšanas spēja, kas ir papildu ieguvums. Tie satur organismam nepieciešamās uzturvielas, kas ir būtiskas, piemēram, sirds-asinsrites slimību profilaksei. Taču, kā zināms, lai cilvēks būtu veselīgs un labā noskaņojumā, ar burkāniem vien būs par maz – svarīgi ir regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un lietot veselīgu un sabalansētu uzturu,” komentē anatomijas docente, fizioterapeite, veselības un fitnesa studijas VingroSev.lv līdzīpašniece Ieva Zvīgule.Pētījumi liecina, ka burkānos esošais beta-karotīns spēj samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu saslimšanu līdz pat 45 procentiem. Tāpat burkānu sulai var būt neitralizējoša ietekme uz oksidācijas radīto kaitējumu, tāpēc tas palīdz organismam sevi aizsargāt pret kardiovaskulāro traucējumu draudiem.

Burkāna iekļaušana savā ēdienkartē

Ne tikai vērtīgās uzturvielas, bet arī garša un pagatavošanas veidu daudzveidība padara burkānu par šķietami neapnīkošu produktu. Tos var grauzt svaigus, iekļaut zupās, cept cepeškrāsnī kopā ar citiem dārzeņiem, sautēt un tvaicēt, no burkāniem var cept brīnišķīgas kūkas un kēksiņus, galu galā – spiest sulas un dzert tās svaigas.

‘Tā patiešām ir – veidu kā apēst burkānu ir daudz! Tie garšo, gan lieliem, gan maziem un ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots arī pavasarī. Katru dienu pusdienās un vakariņās uz šķīvja jābūt 50% dārzeņu un tikai tad nāk pārējās piedevas. Man tie ļoti garšo svaigā veidā. Tāpēc, bieži gatavojot salātus, ar mizojamo nazīti veidoju burkānu strēmelītes. Tādējādi, tās viegli papildina jebkura veida salātus un ir gana iekārojamas, kā acīm, tā vēderam,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Lai gan īstais burkānu ražas novākšanas laiks Latvijā ir rudens, tos speciālisti aicina lietot visu cauru gadu kā izcilu, kraukšķīgu uzkodu, kas pilna ar vērtīgām uzturvielām, satur maz kalorijas un labi garšo visdažādākajos salikumos.

Uzsākot iniciatīvu svinēt Starptautisko Burkānu dienu un aicinot savā ikdienas ēdienkartē ieviest vairāk burkānus, T/C Origo kafejnīcas un restorāni no 8. līdz 21. aprīlim aicinās izvēlēties īpašus burkānu ēdienu piedāvājumus, un centra 2. stāvā būs Pop-upkafejnīca, kurā varēs iepazīties ar dažādām svaigām sulām un smūtijiem pavasara attīrīšanās kūrei. Turklāt 10. aprīlī ikvienam Origo apmeklētājam tiks dāvināti sulīgi un kraukšķīgi burkāni.

Autors: Origo

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.