2.2 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Parīzes Dievmātes katedrāle ir tik trausla, ka var sagrūt vējā

 

Ugunsgrēka novājinātā Parīzes Dievmātes katedrāle ir tik trausla, ka var sagrūt vējā, kura ātrums pārsniedz 25 metrus sekundē, paziņojis pilsētas inženieris, vēsta laikraksts “Le Figaro”.

Kā norādīja Versaļas universitātes inženierzinātņu profesors Poaolo Vanuči, īpaši trausla ir katedrāles velve, kas daļēji iebruka ugunsgrēkā, kad tai uzgāzās smaile.

“Izmērīta vēja pretestības samazināšanās par 60%. Struktūra ir izmainījusies. Daļa struktūras vairs nav, jumts ir pazudis, kā arī daļa velves,” pavēstīja Vanuči. “Velves daļas sabrukšana ir nodarījusi vislielākos postījumus.”

Pēc viņa teiktā, agrāk katedrāle spēja izturēt vēju līdz 61 metram sekundē, taču tagad tās vēja pretestības robeža samazinājusies līdz 25 metriem sekundē.

Viņš piebilda, ka aprēķinus veic pēc modeļiem un viņam nav bijusi iespēja veikt katedrāles izpēti.

Katedrālē 15.aprīļa vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarījis plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēks izcēlies netīšām.

Autors: nozare.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.