0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Atpazīsti koronavīrusa simptomus!

 

Aptiekās turpinās augsts iedzīvotāju pieprasījums pēc sejas maskām, kā arī ievērojami ir palielinājies pieprasījums pēc roku dezinfekcijas līdzekļiem un uztura bagātinātājiem. Situāciju skaidro BENU Aptiekas valdes locekle, Farmācijas daļas vadītāja Vizma Vīksna. 

“Mūsu farmaceitu novērojumi liecina, ka cilvēkos ir jūtams satraukums par jaunā koronavīrusa izplatību. Tā rezultātā tiek izpirktas sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļi, kā arī ļoti bieži tiek vaicāts pēc imunitāti stiprinošiem līdzekļiem. Dezinfekcijas līdzekļi BENU Aptieku tīklā bija īslaicīgi beigušies, tomēr mēs atradām risinājumu un jau šodien mūsu aptiekās tie atkal ir pieejami,” stāsta V. Vīksna.  

Atpazīsti Covid-19 simptomus!

Ģimenes ārste Zane Zitmane skaidro, ka lielākajai daļai ar Covid-19 saslimušo pirmie simptomi ir pēkšņs slimības sākums ar paaugstinātu temperatūru, klepu un rīkles iekaisumu, kas lielākajā daļā gadījumā tiek pārslimots vieglā formā. Nelielai daļai iedzīvotāju – visbiežāk tieši gados vecākiem cilvēkiem un pacientiem ar hroniskām saslimšanām var attīstīties smagākas komplikācijas, piemēram, pneimonija un elpas trūkums. Speciāliste norāda, ka Covid-19 gadījumā būtiska loma ir epidemioloģiskajiem faktoriem jeb veidam, kā notiek slimības izplatīšanās. Šajā gadījumā 14 dienas pirms simptomu parādīšanās ir bijis kontakts ar saslimušo, apmeklēta kāda no vīrusa skartajām teritorijām vai arī ārstniecības iestāde, kurā notiek saslimušo ārstēšana, kā rezultātā notikusi inficēšanās ar vīrusu. 

Esi atbildīgs un ievēro piesardzības pasākumus!

Būtiskākie profilaktiskie pasākumi ir personīgās higiēnas ievērošana un roku dezinfekcijas līdzekļa izmantošana, kā arī regulāra telpu vēdināšana. Šķaudot vai klepojot ieteicams mutei aizlikt priekšā roku, elkoni vai vienreizējo salveti. Ja ieplānots brauciens uz ārzemēm, ieteicams neapmeklēt vīrusa skartās teritorijas vai arī, ja nākas šīs teritorijas apmeklēt, vēlams lietot speciālus respiratorus (FFP2 vai FFP3). Ja ir aizdomas, ka bijis kontakts ar saslimušo, tad 14 dienas iespēju robežās ieteicams izolēties, neapmeklēt sabiedriskas vietas, necelt paniku, kā arī neskriet uzreiz pie ģimenes ārsta, jo tādā veidā tiek aplipināti arī citi. Z. Zitmane uzsver, ka ir būtiski neļauties panikai, aicina būt atbildīgiem, racionāliem, kā arī atgādina, ka masku masveida izpirkšana nesamazina slimības izplatību un nesamazina saslimšanas iespējamību. 

Kā rīkoties simptomu gadījumā?

Ja parādās slimības simptomi un ir aizdomas par inficēšanos ar Covid-19, ieteicams zvanīt uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu 113. Smagākos gadījumos pacients tiks nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā. Savukārt pie pacientiem ar vieglākiem simptomiem uz mājām ieradīsies speciāli aprīkots mediķis un paņems nepieciešamās analīzes. Ja persona tikko atgriezusies no vietas, kur izplatījies Covid-19, vajadzētu turpmākās dienas sekot līdzi savam veselības stāvoklim un, parādoties simptomiem, zvanīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam. Ieteicams turpmākās 14 dienas neapmeklēt darbu vai izglītības iestādi, bet strādāt no mājām. 

Autors: Benu Aptieka

02.03.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.