Biežākais iemesls, kāpēc Latvijas iedzīvotāji iegādātos veģetāru maltīti ātrās ēdināšanas restorānos, ir jaunas garšas meklējumi un ziņkāre, liecina lielākā ātrās ēdināšanas restorānu tīkla Somijā un Baltijas valstīs “Hesburger” veiktā iedzīvotāju aptauja. Tam seko tādi faktori kā zemāka cena vai draugu un paziņu ieteikumi, kas pamudina izvēlēties veģetārus ēdienus ierasto gaļas ēdienu vietā.
Mūsdienās dažādu apsvērumu dēļ pieaug veģetāra uztura popularitāte, tostarp arī ātrās ēdināšanas iestādēs. Veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja liecina, ka galvenie iemesli veģetāras maltītes izvēlei dažādu vecumu kategorijās ir līdzīgi. Kā biežāko iemeslu, kāpēc izvēlēties veģetāru maltīti, 37% respondentu ir norādījuši jaunas garšas meklējumus un ziņkāri. Tam seko finansiālais aspekts, proti, 17% respondentu veģetāro maltīti izvēlētos, jo tai ir zemāka cena nekā tradicionālajai maltītei, kuras sastāvā ir gaļa. Tikmēr 14% seko draugu un paziņu ieteikumiem.
Atšķirībā no citām vecuma grupām, iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem ir lielāki veģetāras maltītes cienītāji. Tikai 28% ir norādījuši, ka tās šobrīd nav saistošas, kamēr 46% to izvēlētos ziņkāres vadīti, bet 38% zemākas cenas dēļ.
Tikai 3% respondentu norādīja, ka ikdienā arī ātrās ēdināšanas restorānos izvēlētos veģetāru maltīti, jo tā ir daļa no viņu dzīvesveida. Savukārt tikai 2% ir norādījuši, ka veģetārs uzturs šobrīd ir modē. Tas norāda, ka patērētāji veģetāro uzturu uztver atbildīgi un to ievieš dažādu apsvērumu dēļ, bet ne tāpēc, lai justos piederīgi jaunam modes kliedzienam.
Iepriekš tika informēts, ka, reaģējot uz augošo pieprasījumu veģetāro ēdienu patēriņā, “Hesburger” aprīļa sākumā iepazīstināja ar jaunu produktu līniju “Veke”. “Hesburger” attīstības direktore Ieva Salmela norāda: “Mainoties patērētāju profilam, mūsu uzdevums ir inovatīvi pieiet sortimenta daudzveidības radīšanai, lai ikviens restorāna viesis atrastu sev piemērotāko maltīti. Veicot vairākas patērētāju paradumu aptaujas, noskaidrojām, ka Baltijā arvien lielāks skaits iedzīvotāju izvēlētos veģetārus ēdienus, ja tie būtu plašāk pieejami restorāna ēdienkartē. Šobrīd redzam, ka jaunais produkts ir pieprasīts, un tas liek domāt, ka veģetārās kategorijas attīstībai mūsu restorānos ir nākotne.”
*Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” šā gada aprīlī un tajā piedalījās 1007 respondenti no Latvijas (atbildes sniegšanai bija iespējami vairāki atbilžu varianti).
Informatīvi atbalsta Dieviete.lv
Autors: Hesburger
08.05.2020.