4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Okupācijas muzejā atvērs grāmatu par 1941.gadā un 1949.gadā deportētajiem ebreju bērniem

 

Latvijas Okupācijas muzejā šodien plkst.13.30 atvērs fonda “Sibīrijas bērni” vadītājas Dzintras Gekas jaunāko grāmatu “Šalom, Sibīrija!”, kurā apkopotas 1941.gadā un 1949.gadā no Latvijas uz Sibīriju aizvesto ebreju bērnu atmiņas.

Kā aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Inese Jansone, 1941.gada 14.jūnija deportācijas rezultātā cieta 15 425 Latvijas iedzīvotāji, tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem, 350 no viņiem bija ebreju bērni.

Grāmatas tapšanas gaitā sešu gadu garumā Geka un kinooperators Aivars Lubānietis kopumā intervēja 760 cilvēkus Latvijā, Krievijā, Izraēlā un ASV. Iegūtie atmiņu stāsti kopā ar fotogrāfijām apkopoti apjomīgā grāmatā, kas lasāma trijās valodās – latviski, angliski un krieviski.

Grāmatā lasāmas Irēnes Bordes atmiņas, kurai izsūtīšanas brīdī bija 11 gadi. Viņa stāstīja, ka ģimeņu bija daudz, vagonā cilvēki bija saspiesti, bet gaisā valdīja karstums. Ņemot vērā sanitāros apstākļus, viņa pauda neizpratni, kā cilvēki spēja tur palikt dzīvi.

“Kaut kur pa ceļam mēs apstājāmies, ņēma ūdeni. Cilvēki tur slimoja, bija bads un briesmīgas caurejas. Vienreiz vilciens apstājās netālu no purva, un bērni tur devās spēlēties. Es gandrīz noslīku tajā purvā, mani pēdējā brīdī izvilka,” pavēstīja Borde.

Grāmatā iekļauts arī Silvas Haitinas stāstījums, kurai izsūtīšanas brīdī bija deviņus gadus veca. Viņa atminējās, ka vagonā uz grīdas sēdēja latviešu sieviete ar zīdaini. Vairākas dienas sieviete šūpojusies un pie sevis dungojusi kaut ko, bet vīstoklītī viņai bija bērniņš.

Tā kā vagonā bija daudz bērnu, un viņi sievietei lūdza atļauju paspēlēties ar mazo bērniņu, tomēr izrādījās, ka viņas bērniņš jau sen ir miris.

“Viņai nebija piena. Pēc tam kāds to pateica zaldātiem. Mums bija žēl, ka bērniņu izmeta. Ienāca zaldāti, izņēma bērnu viņai no rokām un aiz kājas izmeta līķīti ārā. Vilciens sāka kustēties, durvis bija vaļā. Viņai nebija nekādas reakcijas. Es atceros, mamma teica, ka sieviete acīmredzot ir zaudējusi prātu, ja jau reiz nereaģēja, kad izmeta viņas bērnu,” atminēto stāstīja Haitina.

Grāmatas atvēršanā Okupācijas muzejā piedalīsies Geka un “Sibīrijas bērnu” pārstāvji. Nelielā skaitā, ievērojot divu metru distancēšanos, pasākumā varēs piedalīties arī citi interesenti. Pasākuma dienā grāmata būs nopērkama uz vietas muzejā.

14.jūnijā Okupācijas muzejā būs apskatāma arī fonda veidotā ceļojošā izstāde “Sibīrijas bērni”, kas vēstī par 1941.gadā no Latvijas uz Sibīriju aizvesto bērnu likteņiem. Svētdien muzejs būs atvērts no plkst.11 līdz 15.

 

Autors: nozare.lv

14.06.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.