8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Gribi ceļot? Atgriežoties no šīm valstīm, var nākties ievērot 14 dienu pašizolāciju

 

Atsevišķās Eiropas valstīs, uz kuru apmeklēšanu patlaban neattiecas pašizolācijas prasība, vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums, tāpēc ceļotājiem jāapzinās, ka, atgriežoties šīm no valstīm, viņiem var nākties ievērot 14 dienu pašizolāciju, atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Pēc saslimstības datu aktualizēšanas 19.jūnijā saslimstības rādītāji vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs ir pārsnieguši 15 gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem robežu. Tas nozīmē, ka ceļotājiem, atgriežoties no šīm valstīm, tagad būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Šo valstu vidū ir Rumānija, Polija un Bulgārija, kamēr jau iepriekš pašizolācijas prasība tika noteikta attiecībā uz Lielbritāniju, Zviedriju un Portugāli.

Kā skaidroja SPKC pārstāve, tiem, kuri jau ir pasūtījuši biļetes braucienam uz kādu no minētajām valstīm, atgriežoties Latvijā, nāksies ievērot pašizolāciju. Šāda prasība arī attiecas uz tranzītā ceļojošajiem, proti, ja ceļotājs caurbrauks šīs valstis vai būs uzturējies to lidostās pārsēšanās nolūkos.

Ņemot vērā minētos apsvērumus, gan SPKC, gan Veselības ministrija joprojām neiesaka doties ceļojumos ārpus Latvijas.

Jau ziņots, ka pašizolācija nav jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15. Rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu rādītājus, neskatoties uz atšķirībām iedzīvotāju kopskaitā.

Kopumā ir sešas ES un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstis, no kurām atgriežoties ir jāievēro pašizolācija. Šo valstu vidū ir Zviedrija, Lielbritānija, Portugāle, Rumānija, Polija un Bulgārija.

Piektdien, 19.jūnijā, aktualizētie SPKC dati liecina, ka Latvijā saslimstība aizvien turpina kristies, patlaban sasniedzot 1,4 gadījumu robežu, kas ir viens no zemākajiem ES un EEZ valstu vidū. Pārējās Baltijas valstīs saslimstība ir ievērojami augstāka – Lietuvā 3,6 un Igaunijā 6,6 gadījumi. Kopš 12.jūnija Lietuvā saslimstība ir pieaugusi par 0,07 gadījumiem, kamēr Igaunijā nokritusies par 1,99 inficētajiem.

 

Autors: Nozare.lv

20.06.2020.

 
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.