1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Siguldā uzstādīti dzeramā ūdens brīvkrāni un biomaisiņu kārtridži suņu ekskrementu savākšanai!

 

Šajā vasarā Siguldā uzstādīti divi dzeramā ūdens brīvkrāni, no kuriem līdzpaņemtā ūdens pudelē var iepildīt dzeramo ūdeni, kā arī uzstādītas četras kastītes ar biodegradabliem jeb vidē sairstošiem maisiņiem suņu ekskrementu savākšanai. Abas iniciatīvas ir daļa no videi draudzīgo ideju realizācijas, kuras šajā gadā apņēmusies veikt Siguldas novada pašvaldība.

Dzeramā ūdens brīvkrāns pieejams Raiņa parkā, kur ikdienā atpūšas bērni un jaunieši bērnu laukumos dažādām vecuma grupām, kā arī skeitparkā. Savukārt otrs brīvkrāns atrodas Svētku laukumā, kurā uzturas ne tikai siguldieši, bet arī pilsētas viesi. Dzeramā ūdens brīvkrāns pieslēgts pie Siguldas pilsētas centralizētās ūdens apgādes sistēmas, nodrošinot kvalitatīvu ūdeni, un tas darbosies gada siltajā laikā. Siguldas izglītības iestādēs un pašvaldības iestādēs, tāpat arī citviet – siguldieši izvēlas dzert krāna ūdeni, novērtējot to kā kvalitatīvu un garšīgu.

Savukārt kastītes ar biodegradabliem jeb vidē sairstošiem maisiņiem suņu ekskrementu savākšanai izvietotas Siguldas pils kvartālā, Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā, kā arī divi Svētku laukumā. Tāpat jāatzīmē, ka iepriekš šajās zonās pastaigas ar suņiem tika ierobežotas, lai nodrošinātu sakoptu un tīru publisko vidi. Pēc maisiņu kastīšu uzstādīšanas arī šīs teritorijas ir atvērtas pastaigām ar dzīvniekiem. 2020. gada sākumā portāls arsuni.lv paziņoja, ka Siguldas novads ir kļuvis par suņiem draudzīgāko novadu Latvijā. Lai paplašinātu mājdzīvnieku īpašniekiem pieejamo dabas parku un publisko teritoriju pieejamību pastaigai ar savu mīluli, pašvaldība arī turpmāk papildinās kastīšu skaitu pilsētas teritorijā.

Maisiņus iespējams noplēst pa vienam, savākt dzīvnieka ekskrementus un izmest kādā no tuvākajām sadzīves atkritumu urnām, tādējādi apkārtējā vide tiek sakopta un arī dabai netiek nodarīts kaitējums.

“Siguldas novada pašvaldība uzņemsies arvien lielāku atbildību par apkārtējās vides saudzēšanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Mūsu pienākums ir sabalansēt biznesa intereses un pašvaldības teritorijas apsaimniekošanu ar vides aizsardzību, jo tikai saprātīga saimniekošana ilgtermiņā nodrošinās iespēju saglabāt līdzsvaru dabā arī turpmāk. Šodien sāksim ar mazākām lietām, ar idejām un to pakāpenisku realizāciju,” uzskata Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Jau ziņots, ka, veicinot videi un cilvēkam draudzīgu, kā arī ekonomiski pamatotu un ilgtspējīgu darbību Siguldas novadā, pašvaldība uzstādījusi mērķi samazināt ietekmi uz vidi pašvaldības darbā, teritorijas apsaimniekošanā un pasākumu norisē, kā arī popularizēt sabiedrībā videi draudzīgu saimniekošanu ne tikai publiskajā teritorijā, bet arī privātīpašumos. Patlaban notiek aktīvs darbs pie pakāpenisku izmaiņu ieviešanas saistošajos noteikumos, lai turpinātu īstenot videi draudzīgas idejas pašvaldības darbā.

 

Autors: Siguldas novada pašvaldība

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.