2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

BALSO: Ne visi var atļauties psihologu, bet šāda iespēja ir jānodrošina!

 

Viens no pieprasītākajiem ārsta-speciālista pakalpojumiem Latvijā ir psihiatri, tomēr vēl joprojām nav atrisināts jautājums par ģimenes ārsta vai psihiatra nozīmētu un valsts apmaksātu psihoterapiju pacientiem. Vairumā gadījumu pacienta ārstēšana neaprobežojas tikai ar psihiatra ieteiktu medikamentozo ārstēšanu, bet arī ar speciālista vai ģimenes ārsta nozīmētu psihoterapijas kursu. Tas var būt vairāku mēnešu garumā, ietverot psihologa vai psihoterapeita apmeklējumu apmēram reizi nedēļā.

Latvijā vidēji viens psihologa vai psihoterapeita apmeklējums valsts medicīnas iestādēs vai speciālistu privātpraksēs (apmēram 45 minūšu ilga konsultācija) izmaksā no 40 līdz 60 eiro. Tas psihoterapiju Latvijā padara par grūti pieejamu pakalpojumu daudziem. Tas savukārt neļauj novērst ciešanas, pasliktina cilvēku labklājību un arī ekonomiku, jo nelabvēlīgi ietekmē darbaspējas. Vairākās Rietumeiropas valstīs, tostarp Dānijā, Nīderlandē un Apvienotajā Karalistē, valsts finansējums nodrošina ģimenes ārsta nozīmētu, regulāru psihoterapiju pacientiem bez maksas.

Psihoterapija mūsdienu medicīnā ir neaizstājama. Pakalpojuma dārdzības dēļ, kas psihoterapiju padara nepieejamu Latvijas vidusmēra iedzīvotājam, ir jānosaka valsts apmaksātu ģimenes ārsta vai ārsta-psihiatra nozīmētu psihoterapiju pacientiem.

Līdz ar to sabiedrība kļūs veselīgāka, labklājīgāka un arī tiesiski paļāvīgāka, jo izvērstāk tiks garantētas tiesības uz veselības aizsardzību. Valsts iegūs veselākus un darbaspējīgākus iedzīvotājus.

BALSO ŠEIT – https://manabalss.lv/par-valsts-apmaksatu-arsta-nozimeto-psihoterapiju-pacientiem/show

 

Informatīvi atbalsta Dieviete.lv

09.07.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.