12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pašlaik jaunus priekšlikumus Covid-19 ierobežošanai nerosinās

 

Ārlietu ministrijai (ĀM) un Satiksmes ministrijai (SM) būtu jāpiedāvā striktākie iespējamie ierobežojumi cilvēku ieceļošanai no sarkanā saraksta valstīm Covid-19 izplatības mazināšanai, pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Sarkanajā sarakstā tiek iekļautas tās Eiropas Savienības un līdzīgās attiecībās esošās valstis, kuru kumulatīvie rādītāji ir saslimšana virs 25 personām uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā publicētā informācija. Tāpat sarkanajā sarakstā iekļautas valstis, kuras nav minētas iespējamo atļauto valstu sarakstos – līdz ar to sarkanajā sarakstā ir arī Krievija un Baltkrievija.

Viņķele skaidroja, ka jautājumi par ierobežojumiem šo valstu pārstāvjiem nav Veselības ministrijas (VM) pārziņā, tāpēc par izmaiņām šajā jomā sīkāk jāinteresējas pie ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) un satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP). Politiķe norādīja arī uz Iekšlietu ministrijas lomu kontroles nodrošināšanā.

Attiecībā uz sarkanā saraksta valstīm nepieciešamie ierobežojumi jāattiecina gan uz vīzu, gan termiņuzturēšanās atļauju izmantošanu, norādīja politiķe.

Tikmēr Rinkēvičs sola rosināt noteikt, ka atbraucējiem no ārpus Eiropas Savienības esošajām jeb trešajām valstīm, ja tie pārkāpj 14 dienu pašizolācijas režīmu, būtu jāanulē termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai vīzas.

Pēc ministra domām, iebraucējiem no trešajām valstīm arī obligāti būtu jāprasa apliecinājums par visu epidemioloģisko noteikumu ievērošanu, savukārt 14 dienu pašizolācijas režīma pārkāpuma gadījumā būtu jāpiemēro naudas sods.

Ministrs arī pauž viedokli, ka kopumā Latvijā būtu jānosaka moratorijs TUA noformēšanai vai pagarināšanai klātienē līdz brīdim, kad saslimstība ar Covid-19 attiecīgajā trešajā valstī ir atbilstoša ES kritērijiem, proti, 16 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā.

Rinkēvičs domā, ka šie priekšlikumi ir samērīgi. Viņš aicinās ministrus par tiem diskutēt otrdien valdībā, savukārt Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji šīs idejas piedāvās Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupai, kuras uzdevums ir nodrošināt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma īstenošanu, koordinējot visu institūciju darbību, kas saistīta ar Covid-19 izplatības ierobežošanu Latvijā.

VM pašlaik jaunus ierobežojumus no savas puses nepiedāvās, jo nav atklāti jauni slimības perēkļi. Attiecībā uz pagājušajā nedēļā atklātajiem trīs uzliesmojuma perēkļiem valdība jau piektdien, 10.jūlijā, lēma par nepieciešamo ierobežojumu atjaunošanu, atgādināja Viņķele.

VM plāno piedāvāt noteikt brīvāku peldbaseinu izmantošanu, par ko drīzumā sekos sīkāka informācija, skaidroja ministre. Ministrija arī sagatavojusi nepieciešamos tehniskos precizējumus Covid-19 izplatības mazināšanas regulējumā.

 

Autors: N0zare.lv

13.07.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.