11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Priecīgas Lieldienas! Uzzini, kā šos svētkus svin citur pasaulē (pārņem tradīcijas!)

 

Woman holding basket with Easter eggs and straw hen by Jozef Polc on 500px.com

Polija

Polijā ir kāda pavisam interesanta Lieldienu tradīcija – Smingus-Dyngus. Otrajās Lieldienās puiši mēģina apliet citus ar ūdeni (vai nu no spaiņa, vai nu no ūdenspistolēm). Leģenda vēsta, ka tā meitene, kas tiks kārtīgi aplieta, tuvākā gada laikā apprecēsies.

Francija

Ja otrajās Lieldienās tu atrodies Francijas pilsētā Haux, tad ņem līdzi dakšu! Katru gadu pilsētas centrālajā laukumā top milzīga omlete. Patiesi milzīga, jo tās tapšanas procesā tiek izmantotas vairāk nekā 4500 olas. Omlete spēj „pabarot” vairāk nekā 1000 cilvēku. Iespaidīgi, vai ne?

Grieķija

Pirmo Lieldienu rītā Grieķijas salas Korfu iedzīvotāji pa savu mājokļu logiem met ārā māla podus, pannas un citus traukus. Daži uzskata, ka šāda rīcība nodrošina veiksmīgu jaunās ražas izaugšanu, bet citi -, ka šis ir labākais veids, kā atbrīvoties no vecām lietām (šādi venēcieši rīkojas vecgada vakarā).

Norvēģija

Kad norvēģiem ir piemērotākais laiks lasīt detektīvromānus? Tieši tā, Lieldienas! Šajā laikā izdevēji nāk klajā ar īpašajiem „Lieldienu trilleriem” jeb Paaskekrimmen. Tradīcija esot aizsākusies tālajā 1923.gadā, kad kāds detektīvromāns tika reklamēts uz avīžu pirmajām lapām (tieši Lieldienu laikā). Norvēģijas iedzīvotāji uzķērās uz šī reklāmas trika, un patiesi nodomāja, ka tas ir īsts Lieldienu detektīvromāns.

Itālija

Itālijas galvaspilsētā Romā, Lielajā piektdienā notiek tradicionālais Krusta ceļa gājiens līdz Kolizejam. Milzīgs krusts ar lāpu palīdzību izgaismo debesis. Lieldienu kulminācija ir Klusā sestdiena un Pirmās Lieldienas, kad tūkstošiem cilvēku pulcējas Svētā Pētera laukumā, lai saņemtu pāvesta svētību un noklausītos tradicionālu uzrunu „Urbi et Orbi” („Pilsētai un pasaulei”) .

Somija

Šajā Skandināvijas valstī bērni Lieldienu dienā aptin ap galvu lakatu, nosmērē seju, ņem rokā vītolu zarus un dodas ielās ubagot. Tikmēr Somijas rietumu reģionos cilvēki kurina lielu ugunskuru, jo ticējumi vēsta, ka tieši uguns atbaida raganas, kas laikā starp Lielo piektdienu un pirmajām Lieldienām lidinās apkārt uz savām slotām.

Čehija un Slovākija

Ja Lieldienas pavadi kādā no šīm valstīm, labāk uzmani savu mugurpusi! Otrajās Lieldienās valda tradīcija, kurā vīrieši pliķē sievietes ar pašgatavotām pātagām (tās ir veidotas no vītolu zariem un krāsainām lentītēm). Leģenda vēsta, ka vītols ir pirmais koks, kas uzzied pavasarī, tāpēc ar zaru palīdzību ir iespējams pārnest auglību un vitalitāti no koka uz sievieti. Šis process ir kā rotaļa, un nevienam kaitējumu nenodara.

Spānija

Zaļajā ceturtdienā, Spānijas viduslaiku pilsētā Verges notiek „Dansa de la mort” jeb „Nāves deja”. Katrs dejas dalībnieks pārģērbjas par skeletu un dodas parādē cauri pilsētai. Deja sākas pusnaktī un ilgst trīs stundas.

ASV

Katru gadu Baltajā namā, Vašingtonā, notiek olu ripināšanas sacīkstes. Tas viss tiek papildināts ar muzikāliem priekšnesumiem, olu meklēšanu un radošajām darbnīcām.

Ungārija

„Smidzināšana” ir populāra ungāru Lieldienu tradīcija. Tā tiek piekopta Otrajās Lieldienās. Tās laikā puiši apsmidzina meitenes ar smaržām vai smaržūdeni un vaicā pēc skūpsta. Agrāk viņi lēja virsū ūdeni, bet tagad šo tradīciju mazliet mainījuši. Cilvēki tic, ka ūdenim ir attīrošs un dziedējošs spēks.

Izraēla

Jeruzālemē, pilsētā kur, kā tic, Jēzus ir ticis sists krustā, kristieši svin Lielo Piektdienu ar gājienu pa to pašu ceļu, ko gāja Jēzus dienā, kad tika sists krustā. Daudzi gājiena laikā nes sev līdzi lielu krustu.

 

Kādas ir tavas ģimenes iecienītākās tradīcijas?

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.