8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Par sensāciju kļuvušās dejotāju fotogrāfijas apskatāmas Rīdzenes ielā

 
Foto: Publicitātes

Fotogrāfa Jurģa Rikveiļa personālizstāde „Latvijas dabas un kultūras mantojuma mijiedarbība“līdz 2. jūlijam aplūkojama tirdzniecības centra (t/c) “Galerija Centrs” Rīdzenes ielā. Bildes, kurās fotogrāfs iemūžinājis jauniešu deju kolektīvu ”Vizbulīte” un tautas deju ansambli ”Dancis” jau iemantojušas sabiedrības uzmanību, realizēto projektu nodēvējot par vienu no 2017. gada skaistākajiem mākslas darbiem.

”Latviešu tautas tērpi ir nozīmīga latviešu kultūras mantojuma sastāvdaļa. Patiesi priecājos, ka fotoizstāde “Latvijas dabas un kultūras mantojuma mijiedarbība” apvieno senas tradīcijas ar mūsdienīgiem elementiem. Rīdzenes ielas izstāde atspoguļo latviešu spēku, lepnumu un staltumu, tādēļ, tuvojoties vasaras saulgriežu svētkiem, ikvienam tās apmeklētājam iespēja iedvesmoties svētku godāšanai,”atklāj t/c “Galerija Centrs” vadītāja Zita Siliņa.

“Pateicoties dejas kultūrai Latvijā, pēdējā gadsimtā tautastērpi un to kultūra nenoveco, bet gan attīstās līdzi laikam. Tiek godāts gan nemateriālais kultūras mantojums – tautas deja un dziesmas, gan materiālā daļa – tautastērps, kas tiek nodots no paaudzes paaudzē. Izstādes mērķis ir parādīt mijiedarbību starp Latvijas dabu, latviskajām tradīcijām un deju,” par projektu stāsta fotogrāfs un TDA “Dancis” dejotājs Jurģis Rikveilis.

Izstāde sastāv no divām daļām. Vienā tās pusē skatāmas 12 bildes no TDA „Dancis“ fotosesijas, kas tika iekļautas tautas deju ansambļa 2017. gada kalendārā. Šis kalendārs un fotosesija izpelnījies uzmanību arī ārpus Latvijas, savukārt iespaidīgās dejotāju fotogrāfijas novērtētas Lietuvā.

Foto: Publicitātes

Kā stāsta fotogrāfs Jurģis Rikveilis: “Fotosesija notika 2016. gada decembrī LU Ekonomikas un vadības fakultātes mēģinājumu zālē, kur tika radīta meža atmosfēra, izmantojot vairākus desmitus maisu ar mulču, sienu, zariem un sūnām – visu, ko paši dejotāji spēja savākt. No deju ansambļa noliktavas uz divām dienām tika iznesti desmitiem dažādi tērpi, simtiem jostas un saktas, bizes, vainagi, trīdekšņi un citas tērpu detaļas un aksesuāri, to visu pirms tam, protams, rūpīgs sanumurējot.”Katrā bildē tiek akcentēta kāda cita tērpa detaļa vai aksesuārs, par ko arī lasāms aprakstos uz stendiem. Apraksti tapuši sadarbībā ar Dr. hist. Aiju Jansoni.

Izstādes otrā puse atspoguļo Siguldas novada Siguldas jauniešu deju kolektīva „Vizbulīte“ fotosesiju.Bildes pērnruden tapušas, kā brīnišķīga jubilejas dāvana no kolektīva savai vadītājai Indrai Ozoliņai. Divu mēnešu garumā jaunieši ļāvās piecām ļoti atšķirīgām fotosesijām visdažādākajās Siguldas vietās. Meklējot jaunas vēsmas un fotosesiju īpašo „odziņu“, divās fotosesijās meitenes bildējās ar Brigitas Strodas veidotajiem vainagiem, drosmīgi kombinējot tos ar stilizētiem tautastērpiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.